Έρχονται νέα μέτρα για την εκ νέου αναχαίτιση του ιού στην κοινότητα [ΦΩΤΟΣ]

Βλέπουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ειδικοί πριν τις σημαντικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

ImageHandler 13 Coronavirus, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, νέα μέτρα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, συζητά στις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των 13 κρουσμάτων που διαγνώστηκαν την Πέμπτη αλλά και των ανησυχητικών χθεσινών ανακοινώσεων που είχαν εκ νέου στο επίκεντρο τη Λεμεσό.

Μετά τη σύσκεψη αναμένεται μάλιστα να υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου στις 12:30. Στο όλο κάδρο να σημειωθεί πως την Πέμπτη ο υπουργός κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να γίνει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός ενόψει της κρίσιμης σημερινής ημέρας.

2 Coronavirus, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, νέα μέτρα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η κατάσταση βρίσκεται σύμφωνα με τους ειδικούς σε κομβικό σημείο, με τις αποφάσεις του σήμερα, να καθορίζουν το αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, προτείνουν όπως η χρήση μάσκας καταστεί υποχρεωτική από όλους σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους. Περαιτέρω, εισηγούνται σημαντική αύξηση των δειγματοληψιών στα αεροδρόμια, από 600 που διενεργούνται επί του παρόντος σε 1000.

4 Coronavirus, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, νέα μέτρα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι «δυστυχώς υπάρχει εφησυχασμός στη κοινότητα και αυτό έχει φέρει αύξηση κρουσμάτων. Θεωρώ ότι με τα μέτρα που έχουμε λάβει, εάν τηρούνται δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση και θα ελεγχθεί.»

Ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιουτής είπε ότι «όπου υπάρχει κλειστός χώρος και κόσμος υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο, αλλά είναι μια πρότασή μας.»

Παράλληλα, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως «ίσως να αυξήσουμε τους ελέγχους δίνοντας περισσότερη σημασία σε άτομα της κατηγορίας Β που έρχονται με πιστοποιητικά και ίσως να κάναμε μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων».

Η Επιδημιολόγος και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά σημείωσε ότι «αυτό δυσκολεύει και την ομάδα ιχνηλάτησης και αυτό μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Κατά τη σύσκεψη θα ληφθούν, επίσης, αποφάσεις σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους και υγειονομικούς ελέγχους.

Ως προς αυτό δράση αναλαμβάνει και η Αστυνομία, η οποία, πέραν των εντατικότερων ελέγχων σε υποστατικά, θα διεξαγάγει επιτόπιους ελέγχους στις διευθύνσεις των ατόμων που τίθενται σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα, μετά και τα «κρούσματα» απειθαρχίας που παρατηρήθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Στο «συρτάρι» πιο αυστηρά μέτρα

Παρότι στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και πιο αυστηρά μέτρα, η συνάντηση του Υπουργού Υγείας με μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε με την εκτίμηση ότι τα δεδομένα επί του παρόντος δεν τα δικαιολογούν. Ως εκ τούτου στο συρτάρι παραμένει η εισήγηση περί αλλαγής στο status συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας, όπου καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, ενώ δεν φαίνεται να προκρίνεται ούτε το ενδεχόμενο επαναφοράς της κρατικής καραντίνας σε ξενοδοχεία για όσους επαναπατρίζονται από χώρες της κατηγορίας Γ.

Πηγή: Ant1