Έρευνα για τα νέα λεωφορεία διέταξε ο υπ. Μεταφορών

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε σχέση με τα νέα λεωφορεία σε Λευκωσία και Λάρνακα, που διεξάγεται από κοινού από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και την Ηλεκτρομηχανική Υπηρεσία, μετά από ρητές οδηγίες του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου.

Ο υπουργός, την περασμένη Κυριακή ξεσήκωσε τους επικεφαλής των δύο τμημάτων ζητώντας από τις δύο τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου να συνεργαστούν και να προχωρήσουν αμέσως για να ερευνήσουν τις διαφορές στα συστήματα ασφάλειας μεταξύ των λεωφορείων που οδηγούσαν για 10 χρόνια οι οδηγοί στη Λευκωσία και αυτών που οδηγούν από την 5η Ιουλίου και μετά.

Ο Γ. Καρούσος ζήτησε έκθεση για τις διαφορές αυτές, αλλά και να διερευνηθεί το επίπεδο εκπαίδευσης των οδηγών στα νέα συστήματα, ώστε να γίνει επισταμένη εκπαίδευση τους αν χρειάζεται, για να τα οδηγούν με ασφάλεια.

Οι οδηγίες δόθηκαν, μετά και από νέο –ευτυχώς χωρίς θύματα ή σοβαρές ζημιές– περιστατικό με λεωφορείο, που συνέβη το Σάββατο στον σταθμό Ανθούπολης. Λεωφορείο χωρίς οδηγό, κινήθηκε προς τα πίσω και σταμάτησε σε πινακίδες και περίφραξη. Ήταν το τρίτο παρόμοιο συμβάν μέσα σε μερικές μέρες.

Τραγική πτυχή του νέου σοβαρού συμβάντος, ήταν το γεγονός ότι αυτόπτης μάρτυρας ήταν η θυγατέρα του οδηγού – θύματος του δυστυχήματος την περασμένη εβδομάδα, όπως και κάτοικοι της περιοχής που έκαναν τον σταυρό τους που δεν υπήρξαν νέα θύματα.

Η ομοιότητα του περιστατικού με το θανατηφόρο δυστύχημα της περασμένης εβδομάδας με ίδιου τύπου νέο λεωφορείο, όπως και άλλα παρόμοια περιστατικά για τα οποία ενημερώθηκε ο υπουργός, όπως και κάποια ελαφρά δυστυχήματα που συνέβησαν σε δρομολόγια τις τελευταίες μέρες στη Λευκωσία, οδήγησαν και την εταιρεία στην έκδοση φυλλαδίου με οδηγίες προς τους οδηγούς για τη θέση, τον τρόπο χρήσης του χειρόφρενου και τις ενδείξεις ακινητοποίησης των λεωφορείων.

Μέτρα για πρόσθετη εκπαίδευση και μέτρα σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνει και η εταιρεία, όπως αναφέρει εκπρόσωπός της.

Στο μεταξύ, έρευνα αναμένεται να διεξαγάγει το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και σε σχέση με την τήρηση των Κανονισμών για τους ταχογράφους οδηγών στο πρώτο δεκαπενθήμερο λειτουργίας του νέου αναδόχου των λεωφορείων στη Λευκωσία, μετά από αίτημα της ΠΕΟ που υποστήριξε και η ΣΕΚ. Το αίτημα για πλήρη έρευνα σε σχέση με τους ταχογράφους και την τήρηση των δεσμευτικών ωραρίων, συνολικών ωρών εργασίας και διαλειμμάτων, υποβλήθηκε μετά από πάρα πολλά παράπονα οδηγών ότι εργάστηκαν για πολλές μέρες με εξαντλητικά ωράρια και σε παράβαση των κανονισμών για ταχογράφους και της νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας οδηγών, προτάσσοντας και θέματα ασφάλειας.

Συγκρουσιακό κλίμα με άρση εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται και διαδικασία στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ των συντεχνιών και της εργοδοτικής πλευράς των λεωφορείων Λευκωσίας, με σειρά θέματα που έχει θέσει η ΠΕΟ επί τάπητος.

Την Παρασκευή και την Τρίτη έγιναν πολύωρες συναντήσεις χωρίς αποτέλεσμα, με την ΠΕΟ να έχει άρει την εμπιστοσύνη της στην εταιρεία και να ζητά όπως οποιοδήποτε θέμα προκύπτει να συζητείται και να αποφασίζεται ενώπιον της υπευθύνου εργασιακών σχέσεων του υπουργείου Εργασίας.

Κόκκινο πανί ήταν επιστολή του επικεφαλής της Cyprus Public Transport προς όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, σε σχέση με την οποία, ο γραμματέας της συντεχνίας ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Αθως Ελευθερίου, σχολίασε αμέσως με απάντησή του προς την εταιρεία, ότι επρόκειτο για επιστολή που «βρίθει ανακριβειών» και «ψευδών πληροφοριών», και την χαρακτήρισε ως «επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική».

Οι διαφορές παραμένουν και μετά τη νέα συνάντηση ενώπιον της διευθύντριας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ζητούν όπως συμφωνηθεί ενυπόγραφα και με συγκεκριμένες αναφορές η υποχρέωση (και μέσω της σύμβασης με το κράτος) της εταιρείας για διατήρηση των συμβάσεων και όρων εργασίας για ένα χρόνο ως είχαν. Η εταιρεία διαφωνεί με τέτοια συμφωνία, δηλώνοντας ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο επικεφαλής της Cyprus Public Transport, Χούλιο Τιρόνι, η διαμεσολάβηση στο Υπουργείο αφορά ένα εντελώς νέο ζήτημα που τέθηκε από την ΠΕΟ. Να δοθούν εγγυήσεις από την εταιρεία, ότι θα διατηρήσει «ακριβώς την ίδια κατάσταση εργασίας με εκείνη των εργαζομένων στο ΟΣΕΛ». Αυτό είναι αδύνατο για διάφορους λόγους, συμπληρώνει ο Χούλιο Τιρόνι, «τουλάχιστον σε σχέση με την ακριβή έννοια της διατύπωσης». Η εταιρεία, έχει αντιπροτείνει να αναλύσουν μαζί με τη συντεχνία, τις περιπτώσεις στις οποίες τα συνδικάτα πιστεύουν ότι υπάρχει μια αλλαγή σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνθήκες.

Αναμένεται από το Υπουργείο Εργασίας έγγραφο με συστάσεις ως προς τα θέματα των διαφορών, ώστε να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των πλευρών, που θα διευκολύνει την αποτελεσματικότητα της επόμενης συνάντησης ενώπιον της υπηρεσίας Εργασιακών Σχέσεων.

Πηγή: Philenews

Ροη Ειδησεων

30ο Παιδικό Φεστιβάλ & 16ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Παιδιού Αγίας Νάπας

Το 30ο Παιδικό Φεστιβάλ και το 16ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Παιδιού Αγίας Νάπας διοργανώνεται την Κυριακή…

23 Μαΐου, 2024

Αγία Νάπα: ΚΟΠ, UEFA και Μαθητές καθάρισαν την παραλία Λάντα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε εκστρατεία καθαριότητας που πραγματοποίησε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), την Τετάρτη 22 Μαϊου, στο…

23 Μαΐου, 2024

Mεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στην κατεχόμενη Χαλεύκα, επαρχία Κερύνειας, όπως…

23 Μαΐου, 2024

Λιμάνι Πειραιά: Βρήκαν πάνω από 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες

Ένα σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα ναρκωτικών κατάφεραν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών οι οποίοι εντόπισαν…

23 Μαΐου, 2024

Αγία Νάπα: Εγκαινιάζει την πρώτη παραλία χωρίς πλαστικά Άμμος του Καμπούρι

Ο Δήμος Αγίας Νάπας συμμετέχει στην πρωτοβουλία Plastic Free Beach εγκαινιάζοντας την πρώτη παραλία χωρίς…

23 Μαΐου, 2024

Αγία Νάπα: Η Μαριώ έρχεται στο Σπίτι της Νεολαίας

Η αυθεντική ρεμπέτισσα του ελληνικού πενταγράμμου, Μαριώ, παίρνει στις αποσκευές της μερικά από τα ωραιότερα…

23 Μαΐου, 2024