Ερσίν Τατάρ: «Σίγουρα θα έρθει η αναγνώριση της τδβκ – Αν όχι σήμερα, αν όχι αύριο, αργότερα»

«Έχουμε προωθήσει μια πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για την αποδοχή δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στην Κύπρο με σκοπό τη διαπραγμάτευση».

1495ef7d 60c8 404c bef1 b7e97742235f tatar Τατάρ, τδβκ

«Αν όχι σήμερα, αν όχι αύριο, αργότερα, η αναγνώριση της τδβκ, σίγουρα θα έρθει», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέκαθεν έθετε το θέμα στην ατζέντα της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα μπουν σε συνομιλίες για ομοσπονδία όπως στο παρελθόν και πως τους ικανοποιεί η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή.
Υποστήριξε ότι έκαναν το σωστό για τα Βαρώσια και είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση 400 Ε/κ, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «έχουμε προωθήσει μια πολιτική με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας για την αποδοχή δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στην Κύπρο, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Επανέλαβε ότι δεν θα μπουν σε συνομιλίες ομοσπονδίας, όπως στο παρελθόν. «Το μοντέλο της ομοσπονδίας το διαπραγματευτήκαμε επί 50 χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα», είπε. Ο ΓΓ του ΟΗΕ βλέπει επίσης ότι χωρίς την αποδοχή των αρχών δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στην Κύπρο, δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος και επομένως επίσημη διαπραγμάτευση ή διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει, υποστήριξε περαιτέρω ο Ε. Τατάρ. «Ο κ. Γκιουτέρες αν και προσπαθεί να είναι αμερόληπτος, για μας είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή», είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι σημαντική η συνεργασία ώστε «δύο λαοί» να μπορούν να ζουν δίπλα δίπλα, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σε τομείς όπως η υγεία, η ιατροδικαστική, το περιβάλλον και η ενέργεια. Οπως είπε, υπάρχουν πολλά άτομα που εργάζονται στις δικοινοτικές επιτροπές, τα οποία συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε θέματα που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή, λέγοντας ότι αυτό το υποστηρίζουν. Ωστόσο, ισχυρίστηκε, οι Ε/κ δεν υποστηρίζουν ειλικρινά το έργο των δικοινοτικών επιτροπών όσο οι ίδιοι.

Σημαντική για ασφάλεια Τουρκίας η κυριαρχία «τδβκ»
———————
Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι η ουσία του Κυπριακού βασίζεται στον «διαμοιρασμό της κυριαρχίας», προσθέτοντας ότι «η κυριαρχία μας είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμη όσο των Ε/κ. Τα επιχειρήματά μας είναι ότι είμαστε τόσο κυρίαρχοι όσο αυτοί».

Οι Ε/κ, ισχυρίστηκε, «θέλουν να μας σύρουν εντός της ΕΕ σε μια ενιαία κυριαρχία. Με μια λύση που θα επιβληθεί, θέλουν με την πάροδο του χρόνου ο πιο ισχυρός να επεκτείνει την κυριαρχία του στον πιο αδύναμο στον βορρά. Αυτό είναι κάτι που δεν θα αποδεχτούμε ποτέ. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει ούτως ή άλλως. Ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια και η ύπαρξη του τ/κ λαού είναι φυσικά πολύ σημαντική για τον τ/κ λαό, αλλά η συνέχιση της τδβκ ως κυρίαρχου κράτους είναι σημαντική για την ασφάλεια και της Τουρκίας».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά επέμενε στο σημείο ενιαίας κυριαρχίας, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ «ονειρεύονται να ενσωματώσουν τους Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μετατράπηκε σε ε/κ κράτος, εγκαταλείποντας το δικό τους κράτος».

Σε ό,τι αφορά την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «όταν κοιτάξεις τις λεπτομέρειες του EastMed, το μήκος της απόστασης και το κόστος, ήταν προφανές ότι αυτό θα ήταν έτσι, γιατί δεν είναι εφικτό έργο».

Στην περίπτωση μιας συμφωνίας στην Κύπρο, η Τουρκία είναι μόλις 40 μίλια από εδώ, συνέχισε. «Η δυνατότητα επίτευξής του θα ήταν επίσης πολύ πιο ουσιαστική. Όλοι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να μεταφερθούν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Ήταν επόμενο για τους Αμερικανούς και άλλους να δουν ότι το έργο EastMed δεν είναι εφικτό και να κάνουν δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Βαρώσια
————
Για τα Βαρώσια, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι “βρίσκονται εντός των συνόρων της τδβκ, ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία ανοίγματος τον Οκτώβριο του 2020, μετά από 46 χρόνια». Υποστήριξε ότι με αυτό έδωσαν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι «το παιχνίδι έχει αλλάξει. Η Κύπρος και η τουρκική πλευρά έχουν αναπτύξει ένα νέο όραμα».

Υποστήριξε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων ωφελήθηκαν τόσο η οικονομία όσο και ο τουρισμός στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, είπε,  «δίνει το δικαίωμα υποβολής αίτησης μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας για την επιστροφή των δικαιούχων εκεί του 1974, εξαλείφοντας τις αδικίες για ανθρώπινα δικαιώματα».
Οι Ε/κ που είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» από το 1974, «δημιούργησαν προβλήματα στην εσωτερική πολιτική της ε/κ πλευράς. Αυτό είναι το πρόβλημα της ε/κ πλευράς, αλλά εμείς κάναμε το σωστό», ισχυρίστηκε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα Βαρώσια έχουν γίνει επενδύσεις σε έργα υποδομής και μεγάλα έργα καθαρισμού, προσθέτοντας ότι παρά την επιδημία, σχεδόν 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τα ανοιχτά μέρη των Βαρωσίων μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, υπάρχουν πάνω από 400 αιτήσεις Ε/κ για τα Βαρώσια. «Οι Έλληνες έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις στην Επιτροπή, αλλά υπάρχει υπερβολική πίεση από την ε/κ πλευρά που τους καλεί λέγοντάς τους, προσέξτε μην κάνετε αίτηση, η αίτησή σας για την επιστροφή των περιουσιών στα Βαρώσια θα αύξανε τη νομιμότητα της τδβκ. Υπάρχει πίεση με τη μορφή καταπίεσης. Αυτό είναι ενάντια στην ε/κ πολιτική. Βάζουν τους ανθρώπους υπό πίεση, αν άφηναν τον κόσμο θα έρχονταν όλοι να κάνουν αίτηση», ισχυρίστηκε.

Είπε, επίσης, ότι κάποιοι από τους αιτούντες θα εγκατασταθούν και κάποιοι θα πουλήσουν και ότι «εξαρτάται από τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Διοίκηση των Κυπριακών Βακουφίων έχει επίσης ιστορικά δικαιώματα στα Βαρώσια».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι το 3,5 % των Βαρωσίων έχει ανοίξει μέχρι στιγμής και έχει μετατραπεί από στρατιωτικό καθεστώς σε μη στρατιωτική περιοχή, προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με τον καιρό.

Περί αναγνώρισης ψευδοκράτους
———–

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «η τδβκ έχει επαφή με όλα τα μέρη του κόσμου, φοιτητές και τουρίστες από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες έρχονται στην τδβκ» και έμμεσα συναλλάσσονται με περισσότερες από 100 χώρες.
Δηλώνοντας ότι αν και το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται επίσημα, είχαν επαφές και ότι η επίσημη αναγνώριση ήταν ένα θέμα που δεν έγινε λόγω του βέτο της ε/κ πλευράς.

«Με την πάροδο του χρόνου, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις σχέσεις μας με όλο τον κόσμο, κάνοντας μεγαλύτερη εκστρατεία για να κερδίσουμε μεγαλύτερη αποδοχή και να αποδείξουμε ότι ο τ/κ λαός έχει επίσης δίκιο στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία ήταν πάντα μαζί μας σε αυτό τον αγώνα. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέκαθεν έθετε το θέμα μας στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινής γνώμης και αυτό για μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Αν όχι σήμερα, αν όχι αύριο, αυτή η αναγνώριση (σσ: του ψευδοκράτους) σίγουρα θα έρθει αργότερα. Επειδή υπάρχει η πραγματικότητα ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, λαοί και πολιτιστικές δομές στην Κύπρο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτήν την πραγματικότητα», υποστήριξε, τέλος, ο Ερσίν Τατάρ.