Ερσίν Τατάρ: Yποστηρίζει άνευ όρων τη θέση των «δύο κυρίαρχων κρατών»

«Η υπόθεση της ‘τδβκ’ είναι και η δική μας υπόθεση, η εθνική μας υπόθεση»

cache 1500x3000 Analog medium 1156012 49971 2632021 Κυπριακό, Τατάρ

Παρά τις διαφωνίες όλα τα τουρκικά κόμματα συμφωνούν στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.

Κατά τη συνάντησή του με τον “πρωθυπουργό” Φαίζ Σουτζούογλου, ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι “παρόλο που υπάρχουν κατά καιρούς διαφορές απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο για ζητήματα που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις, όλα τα κόμματα συμφωνούν για το θέμα της ‘τδβκ’”.

“Στηρίζουμε πάντα την ‘τδβκ’. Αναμφίβολα, αυτό δεν είναι απλώς μια συναισθηματική προσέγγιση, αλλά η υπόθεση της ‘τδβκ’ είναι και η δική μας υπόθεση, η εθνική μας υπόθεση”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Σεντόπ είπε ότι ως Τουρκία, υποστηρίζουν πλήρως τη θέση του Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι ‘αφού υπάρχουν δύο λαοί, πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη’. Δήλωσε επίσης ότι τιμά τη μνήμη του Ραούφ Ντενκτάς και ότι “ηταν ένας μεγάλος μουτζαχεντίν για την υπόθεση της Κύπρου και ο ιδρυτής ‘πρόεδρος’ ήταν ένα πρόσωπο που επωμίστηκε και ηγήθηκε αυτής της υπόθεσης για πολλά χρόνια. Είθε η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη, θα τον θυμόμαστε πάντα”.

Ο Σουτζούογλου είπε ότι “η κοινή μας μοίρα και θρησκεία είναι η Ανατολία, όπου μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα και φυλή, και το πεπρωμένο μας είναι η Ανατολία”, προσθέτοντας ότι “η Ανατολία έδωσε κάθε είδους βοήθεια στους Τούρκους ομογενείς της χωρίς καμία προσδοκία”.

Ο Φαίζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει άνευ όρων τη θέση των ‘δύο κυρίαρχων κρατών’ και ότι “η αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο οδήγησε επίσης την ‘τδβκ’ ένα βήμα μπροστά στις γεωτρήσεις”.