ΕΤΥΦΑ: Εντατικές εργασίες για το πλοίο που θα προμηθεύει φυσικό αέριο σε Σταθμό της Κύπρου

Σε εξέλιξη η εγκατάσταση δύο ζωτικής σημασίας εξαρτημάτων.

thumbnail 1 εξαρτήματα, Κύπρος, ΠΛΟΙΟ, Σαγκάη, Φυσικό Αέριο

Οι εργασίες για το έργο της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) στη Σαγκάη, που θα προμηθεύει με καθαρό φυσικό αέριο τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, συνεχίζονται εντατικά, παρά τις δυσκολίες που επέφερε παγκοσμίως η πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της εταιρείας, οι κατασκευαστικές εργασίες στο πλοίο «ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», συνεχίστηκαν απρόσκοπτα καθ’ όλη την περίοδο των εορτών και βρίσκονται σε εξέλιξη για εγκατάσταση δύο ζωτικής σημασίας εξαρτημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, την παρούσα χρονική στιγμή εγκαθίστανται στο πλοίο η μονάδα επαναεριοποίησης (Regas) και η μονάδα ισχύος (Power Module), με σκοπό να το μετατρέψουν από απλό Μεταφορέα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNGC), σε Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU).

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση της ΕΤΥΦΑ, η μονάδα επαναεριοποίησης (Regas) είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του Υγρού Φυσικού Αερίου σε αέρια φάση (Natgas), και αυτό θα τροφοδοτεί στη συνέχεια τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η μονάδα επαναεριοποίησης εγκαθίσταται στην πλώρη του πλοίου.

Όσον αφορά την εγκατάσταση της μονάδας ισχύος (Power Module), η εταιρεία αναφέρει ότι προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα, δηλαδή το σύνολο των εκπομπών αερίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάδοχος εταιρεία του έργου, China Petroleum Pipeline Company (CPP), επέλεξε να εγκαταστήσει μια μονάδα ισχύος διπλού καυσίμου έτσι ώστε όχι μόνο να κινεί τη μονάδα επαναεριοποίησης, αλλά να μπορεί παράλληλα να τροφοδοτεί το πλοίο με την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του. Η μονάδα ισχύος, που εγκαθίσταται στην πρύμνη του πλοίου, θα λειτουργεί αποκλειστικά με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, από το φορτίο του πλοίου, ωστόσο παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα εναλλαγής σε ντίζελ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προσθέτει η ανακοίνωση.

«Μόλις αυτά τα ζωτικής σημασίας εξαρτήματα εγκατασταθούν, το σκάφος μετατρέπεται ουσιαστικά σε Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), διατηρώντας παράλληλα πλήρως τις λειτουργίες του ως εμπορικό πλοίο-Μεταφορέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNGC). Αυτός είναι και ο λόγος που οι εργασίες στο σκάφος ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ θεωρούνται μείζονος σημασίας», σημειώνει η ΕΤΥΦΑ.

Η εταιρεία China Petroleum Pipeline, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο στη Σαγκάη, έχει εξασφαλίσει την ποσότητα χάλυβα που απαιτείται για την κατασκευή των δύο μονάδων, παρά τα τεράστια προβλήματα προμήθειας και τις τιμές ρεκόρ που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΥΦΑ, και συμπληρώνει ότι αυτό βοήθησε στην ελαχιστοποίηση πιθανών καθυστερήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργολάβοι λόγω της πανδημίας. Εκπρόσωποι της ΕΤΥΦΑ παρέστησαν στην τελετή κοπής χάλυβα για την μονάδα επαναεριοποίησης στις 28 Οκτωβρίου 2021 με τις κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινούν αμέσως μετά στο ναυπηγείο COSCO στην Κίνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοπή του χάλυβα για τη μονάδα ισχύος πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, με την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

Η ΕΤΥΦΑ αναφέρει ότι «η China Petroleum Pipeline (CPP) προχώρησε στην κατάρτιση λεπτομερούς σχεδιασμού – για τη διαχείριση των ταξιδιωτικών περιορισμών, των lockdown καθώς και άλλων διαταραχών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας – ο οποίος έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής επιτυχώς και χωρίς να χρειαστεί να θυσιαστούν εργάσιμες μέρες. Ένα επίτευγμα αρκετά σημαντικό, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας».

Η κατασκευή των βάσεων για τις δύο μονάδες έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 52%, σημειώνει η ΕΤΥΦΑ, Εκπρόσωποι της οποίας, υπό την ομπρέλα της Hill International στη Σαγκάη, επιτηρούν την πρόοδο και ποιότητα των κατασκευαστικών εργασιών.