Eurostat: Το 17% των επιχειρήσεων στην Κύπρο πωλεί μέσω διαδικτύου, κάτω από μέσο όρο ΕΕ

H σταθερή αύξηση στις ηλεκτρονικές αγορές σε πολλές χώρες ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις κινήσεις

showthumb eurostat, Επιχειρήσεις, Οικονομία, πωλησειΣ

Το 2020, 22% των επιχειρήσεων στην ΕΕ πραγματοποίησαν πωλήσεις μέσω διαδικτύου, ενώ το 19% των επιχειρήσεων στην ΕΕ δήλωσαν πως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούσαν τουλάχιστον το 1% των συνολικών πωλήσεων τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων των οποίων τουλάχιστον το 1% των συνολικών πωλήσεων έγινε με ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2019 (όταν ήταν στο 18%) και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010 (όταν ήταν στο 13%).

Όπως σημειώνεται, η σταθερή αύξηση στις ηλεκτρονικές αγορές σε πολλές χώρες ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις κινήσεις, τόσο για τους πελάτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που πωλούν μέσω ίντερνετ (ως τέτοιες ορίζονται επιχειρήσεις των οποίων τουλάχιστον 1% των πωλήσεων έγιναν μέσω διαδικτύου) καταγράφηκε στην Δανία όπου βρισκόταν στο 38%, το ίδιο ποσοστό με το 2019.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούσαν η Ισλανδία και η Σουηδία με 34% η κάθε μία (αύξηση 1 και 3 ποσοστιαίας μονάδας αντίστοιχα σε σχέση με το 2019).

Στην Κύπρο το ποσοστό των επιχειρήσεων με ηλεκτρονικές πωλήσεις (τουλάχιστον 1% του συνόλου) βρισκόταν στο 17%, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε σχέση με το 2019, όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 15%, σημειώθηκε αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων.

Το Βέλγιο και η Φινλανδία κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση των επιχειρήσεων που πωλούν μέσω διαδικτύου το 2020, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 31% και στο 24% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Ρουμανία (μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων στο 12%), ενώ ακολουθούν Τσεχία (μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων στο 25%) και Πορτογαλία (μείωση 4 ποσοστιαίων μονάδων στο 16%).

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι εταιρείες πωλούσαν με μεγαλύτερη συχνότητα σε πελάτες στο εσωτερικό της χώρας τους (22% των επιχειρήσεων), ενώ λιγότερο συχνές ήταν οι πωλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ (9%) και στον υπόλοιπο κόσμο (5%).

Επίσης το 2020, το 19% των επιχειρήσεων στην ΕΕ πραγματοποίησαν πωλήσεις μέσω ιστοσελίδων και εφαρμογών είτε σε ιδιώτες πελάτες (15%) είτε σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις (12%), ενώ 6% αφορούσαν πωλήσεις τύπου EDI κυρίως με πελάτες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις προχώρησαν στις πωλήσεις αυτές μέσω την ιστοσελίδα ή την εφαρμογή τους (17% των επιχειρήσεων) ή μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (8%).