Ευρωεκλογές: Εκλογικό κέντρο για Τουρκοκύπριους στη Δερύνεια

Πενήντα θα είναι τα ειδικά εκλογικά κέντρα που θα στηθούν στις ευρωεκλογές για τους Τουρκοκύπριους που θα επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, θα στηθούν ειδικά εκλογικά κέντρα από τον Πύργο μέχρι και τη Δερύνεια, σε χώρους οι οποίοι θα βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η όποια ταλαιπωρία για τους Τουρκοκύπριους που θα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν.

Τα πενήντα αυτά εκλογικά κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία, ενώ θα αξιοποιηθεί και το κτήριο της Πολεοδομίας κοντά στο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία. Ο μεγαλύτερος όγκος εκλογικών κέντρων θα στηθεί στη Λευκωσία, όπου αναμένεται και η μεγάλη μάζα εκλογέων, από τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, όσοι θα περάσουν από το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας θα χρησιμοποιήσουν εκλογικά κέντρα στο σχολείο της Φανερωμένης, όσοι θα περάσουν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα πάνε στα κεντρικά γραφεία της Πολεοδομίας, ενώ εκλογικά κέντρα θα στηθούν και στον Αστρομερίτη, για να καλύψουν την περιοχή της Μόρφου. Εκλογικά κέντρα θα έχουμε και στη Δερύνεια για την επαρχία Αμμοχώστου και λοιπές κοντινές περιοχές. Αναφορικά με όσους θα επιλέξουν να περάσουν από το οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου, το πλησιέστερο εκλογικό κέντρο θα βρίσκεται στη Φλάσου, όπου θα στηθούν συγκεκριμένα δύο κέντρα. Εκλογικό κέντρο θα υπάρχει και στον Πύργο. Οι Τουρκοκύπριοι που θα επιλέξουν να ψηφίσουν θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για τη μεταφορά τους από και προς τα εκλογικά κέντρα. Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα υποβάλλουν επίσης μια υπεύθυνη δήλωση για τη διεύθυνσή τους και ακολούθως θα προχωρούν και θα ψηφίζουν κανονικά.

Ο κ. Δημητρίου επισημαίνει ότι στο υπουργείο αντιλαμβάνονται την ανησυχία που ενδεχομένως να έχουν οι Τουρκοκύπριοι σε σχέση με την αυξημένη προσέλευση και τις διαδικασίες ελέγχου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το υπουργείο έλαβε τα μέτρα του, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως επεσήμανε, ήδη έχουν προνοήσει την ημέρα των εκλογών να υπάρξει περαιτέρω στελέχωση των σημείων ελέγχου, τόσο στο Λήδρα Πάλας όσο και στην οδό Λήδρας και στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου αναμένεται όγκος ψηφοφόρων. Τα σημεία ελέγχου θα ενδυναμωθούν σε επίπεδο εξοπλισμού, όπως υπολογιστές και συστήματα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όποια ταλαιπωρία.

Τελική ανακοίνωση για όλες τις λεπτομέρειες θα γίνει στις 17 Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθεί η δημοσίευση της κατανομής των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, ωστόσο για τους Τουρκοκύπριους ενδεχομένως να υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση νωρίτερα εντός Μαΐου.

Πηγή: Πολίτης