Έξι χρόνια φυλάκιση η συνολική ποινή στον Χρ.Ορφανίδη

Συνολική ποινή έξι ετών θα εκτίσει ο Χρίστος Ορφανίδης, ιδιοκτήτης των γνωστών υπεραγορών, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών της εταιρείας «Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ».

Με πρόσφατη απόφασή του το τριμελές Εφετείο απέρριψε περισσότερες από 110 εφέσεις τις οποίες άσκησε ο Χρίστος Ορφανίδης, υποστηρίζοντας ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν ήταν έκδηλα υπερβολικές.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Εφετείου, οι ποινικές αυτές υποθέσεις αφορούσαν «δεκάδες περιπτώσεις ακάλυπτων επιταγών που σύμφωνα με την ίδια την υπεράσπιση του εφεσείοντα (σ.σ. του Χρ.Ορφανίδη) ήταν της τάξης των €30.000.000, έχοντας αφήσει μέχρι σήμερα κενό €20.000.000». Υπό αυτά τα δεδομένα, υπέδειξε το Εφετείο, «το πλήγμα στις συναλλαγές ήταν βαρύτατο».

Σε αυτές τις υποθέσεις οι οποίες ήχθησαν ενώπιον δύο Δικαστών, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 28 και 30 μηνών. Αυτές οι ποινές ήταν διαδοχικές η μια της άλλης και περαιτέρω, διαδοχικές της πρώτης ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Χρίστο Ορφανίδη, τον Σεπτέμβριο του 2017 και ήταν έκτασης 14 μηνών.

Ο πρώτος λόγος έφεσης αφορούσε το ύψος των ποινών.

Απορρίπτοντας τη θέση ότι οι ποινές ήταν ιδιαίτερα αυστηρές, το Εφετείο σημείωσε ότι «η έκταση της αξιόποινης δράσης του εφεσείοντα και η ζημιά που προκλήθηκε στις συναλλαγές ήταν τόσο σοβαρή ώστε να μην παρέχεται σήμερα περιθώριο επέμβασης του Εφετείου, είτε στην ποινή των 28 μηνών, είτε στην ποινή των 30 μηνών, επέμβαση που θα χωρούσε μόνο εάν οι ποινές κρίνονταν εξ αντικειμένου, έκδηλα υπερβολικές».

Ο δεύτερος λόγος έφεσης αφορούσε τον ισχυρισμό ότι η διαδοχικότητα των ποινών, παραβίαζε την αρχή της συνολικότητας της ποινής.

Επί του προκειμένου το Εφετείο παρέπεμψε στη βασική αρχή σύμφωνα με την οποία «επίκεντρο της αρχής της αναλογικότητας αποτελεί η αποφυγή υπέρμετρης ή δυσανάλογης ποινής ως προς τη συνολική ποινική ευθύνη του κατηγορούμενου».

Απορρίπτοντας όλες τις εφέσεις που άσκησε ο 67χρονος πρώην επιχειρηματίας, το Εφετείο τόνισε «τη σοβαρή συνολική αξιόποινη δράση του εφεσείοντα και τις σοβαρές συνέπειες της στους πολυάριθμους αντισυμβαλλόμενους της εταιρείας του, στις συναλλαγές και την αγορά». Κατέληξε δε ότι «υπό τις ιδιαίτερα σοβαρές περιστάσεις της υπόθεσης θεωρούμε ότι η ανατροπή της διαδοχικότητας των ποινών θα εξουδετέρωνε την απαιτούμενη αποτροπή, δίδοντας το αντίθετο μήνυμα, ότι δηλαδή η παρανομία αποδίδει».

Πηγή: Philenews