Έξω φρενών οι Κυνηγοί για την διάλυση Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας

cache 726x510 Crop medium 818477 1636938 12112019 1 Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών, Κυνήγι, Λαθροθηρία

Την οξεία αντίδραση του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διαλύσει τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ). Με επιστολή που κοινοποιείται στους επικεφαλής των θεσμών του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Κίνημα εκφράζει μεγάλη απογοήτευση και καταγγέλλει πως η απόφαση λήφθηκε κατόπιν πιέσεων από σεσημασμένους λαθροθήρες.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, εξέφρασε την οργή των κυνηγών για την εξέλιξη αυτή και αναφέρθηκε στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την επαναφορά του Ουλαμού που είχε τεράστια επιτυχία.

Σύμφωνα με την επιστολή του Κινήματος, οι ίδιοι οι λαθροθήρες είχαν θορυβηθεί αρκετά από τις τελευταίες επιτυχίες του Ουλαμού “και αυτό διαδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα στον κόσμο του κυνηγίου”, κάτι που δημιουργεί απορίες γιατί επαύθη η λειτουργία του Κλιμακίου της ΜΜΑΔ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου, η πρόφαση των αρχών για τη διάλυση του Ουλαμού είναι η έλλειψη προσωπικού και η αδράνεια, ωστόσο οι οργανωμένοι Κυνηγοί απορρίπτουν τις δύο δικαιολογίες. “Δεν τους ήθελαν να δουλεύουν”, καταγγέλλει ο κ. Προδρόμου και καλεί την Αστυνομία να δημοσιοποιήσει τις υποθέσεις που εξιχνίασε ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας.

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών εξαγγέλλει ότι είναι ικανό να κατεβάσει 2.000 άτομα και να διακόψει την κυκλοφορία στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, αν δεν αρθεί η απόφαση για παύση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας.

Η θέση της Αστυνομίας:

Αρμόδια αστυνομική πηγή ανέφερε στο Philenews ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από ετοιμασία εμπεριστατωμένης μελέτης, η οποία κατέδειξε ότι την κατά νόμο κύρια ευθύνη για εφαρμογή του νόμου περί λαθροθηρίας έχει το Ταμείο Θήρας, τα μέλη του οποίου είναι πλήρως καταρτισμένα.

Όπως εξήγησε, η παύση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, αποφασίστηκε υπόψιν των ενδοϋπηρεσιακών αναγκών της Αστυνομίας και της καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. “Κρίθηκε σωστό ότι ο ρόλος του κλιμακίου δεν χρειαζόταν”, υπογράμμισε ενώ για τον σκοπό αυτό ενημερώθηκε και το Ταμείο Θήρας.

Της παύσης ακολούθησε και ο ορισμός του υποδιοικητή της ΜΜΑΔ ως σημείο επαφής μεταξύ Ταμείου Θήρας και Αστυνομίας με σκοπό τη συνέχιση της στενής συνεργασίας. “Όποτε κριθεί αναγκαίο, η Αστυνομία θα παρέχει βοήθεια”, όπως επίσης και αν προκύψει η ανάγκη προώθησης των υποθέσεων στο δικαστήριο.

Η αρμόδια πηγή ανέφερε ταυτόχρονα ότι τα πέντε άτομα που στελέχωναν τον Ουλαμό Πάταξης Λαθροθηρίας θα παραμείνουν στη ΜΜΑΔ.

Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου: Κερδισμένοι οι οργανωμένοι παγιδευτές

Εκπρόσωπος του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (Birdlife Cyprus) υπογράμμισε ότι η απόφαση για διάλυση του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας είναι πολύ απογοητευτική εξέλιξη, από την οποία κερδίζουν μόνο οι λαθροθήρες και οι οργανωμένοι παγιδευτές.

Χωρίς να αμφισβητεί ότι στο Ταμείο Θήρας υπάρχουν καταρτισμένα πρόσωπα, εξήγησε ότι ο Ουλαμός Πάταξης Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ ήταν μια από τις πιο αποτρεπτικές μονάδες για τη λαθροθηρία και την παγίδευση, ωστόσο αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος πίεζε ώστε να ενισχυθεί αυτός ο Ουλαμός και να εστιάσει στους οργανωμένους παγιδευτές και στα εστιατόρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η λαθροθηρία είναι η πρώτη πόρτα προς το οργανωμένο έγκλημα”.

Αυτούσια η επιστολή του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών:

cache 728x3000 Analog medium 818478 169720 12112019 Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών, Κυνήγι, Λαθροθηρία

cache 728x3000 Analog medium 818479 157787 12112019 Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών, Κυνήγι, Λαθροθηρία