Φωτιά στις τιμές των λαχανικών – Αγγούρια και ντομάτες από «χρυσάφι»

cache 846x3000 Analog medium 639896 191970 1122020

Φωτιά στις τιμές των λαχανικών, έβαλαν οι καιρικές συνθήκες. Τιμές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του συνδέσμου καταναλωτών, αφού κάποιες τιμές «μυρίζουν» αισχροκέρδεια.

Οι τιμές στα αγγουράκια, έχουν τριπλασιαστεί και ανάλογα με το εάν είναι θερμοκηπίου ή χωραφιού, οι τιμές τους κυμαίνονται από 1,80 μέχρι και 4 ευρώ το κιλό. Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές στα κολοκυθάκια που αγγίζουν τα 3,5 ευρώ το κιλό. Διπλασιάστηκαν, ακόμη, και οι τιμές των ντομάτων, που ξεκινούν από 1,50 και φτάνουν τα 3 ευρώ. Πιο μικρές αυξήσεις επιβλήθηκαν σε φθαρτά και άλλα λαχανικά.

«Σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε τριπλασιασμό των τιμών, όπως στα αγγουράκια και τα κολοκυθάκια. Ενδέχεται να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτά τα λεφτά, πάνε, δυστυχώς, στους μεσάζοντες και όχι στους παραγωγούς», ανέφερε στην ιστοσελίδα REPORTER ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου.

Έρχονται αυξήσεις και στις πατάτες
Δεν έφτανε η πολυομβρία, ήρθε τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα ο παγετός, που προκάλεσε νέες μεγάλες καταστροφές σε πατατοκαλλιέργειες. Καταστροφές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στις τιμές και των πατατών, το επόμενο διάστημα.

«Σε κάποιες καλλιέργειες, είναι ολοκληρωτικές οι ζημιές. Θέλει, όμως, χρόνο για να φανεί. Ψες και προψές, ήταν πολύ δύσκολες νύκτες για μας. Δεν κοιμήθηκε κανένας πατατοπαραγωγός. Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 7 το πρωί, έριχναν νερό στις καλλιέργειες, για παγετοπροστασία. Ωστόσο, κάποιοι δεν τα κατάφεραν. Υπάρχουν ζημιές στην πρώιμη και μεσοπρώιμη, καλλιέργεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της παγκύπριας ομάδας πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος.

Λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στις πατατοκαλλιέργειες, θα μειωθεί η παραγωγή.

«Δεν θα έχουμε πατάτες μέχρι τον Ιούνιο για ν’ αγοράσει ο καταναλωτής στις τιμές των προηγούμενων χρόνων. Θα αυξηθούν οι τιμές. Το πόσο θα εξαρτηθεί από τις εισαγωγές που θα έχουμε. Λόγω του παγετού, οι πατάτες που θα βγουν το Μάρτιο, θα έχουν μικρό μέγεθος, ενώ οι κύπριοι καταναλωτές τις προτιμούν πιο μεγάλες», κατέληξε ο κ. Κάρυος.

Αυτή τη στιγμή η τιμή των πατατών στην αγορά κυμαίνεται από 0,80-0,90 σεντ το κιλό.