Φωτίου: Διεθνή εκστρατεία και σύσκεψη στην Αθήνα τον για τους αγνοούμενους

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον ιερό αγώνα»

254E0E61 F5A0 4B73 A33C 177D30EB5D0D

Σε σύσκεψη στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για το θέμα των αγνοουμένων θα αποφασίσουν απτά βήματα για την έναρξη διεθνούς εκστρατείας ώστε να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα να πιέσει και να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί για την διακρίβωση της τύχης των ατόμων που ακόμα αγνοούνται, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου μετά από συνάντηση με τους Προέδρους των Επιτροπών συγγενών αγνοημένων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερoς εχθρός στο θέμα των αγνοουμένων και πως 48 χρόνια μετά, ακόμα αναζητούμε 870 αγνοούμενους, Ε/κ και Ελληνες. «Γονείς φεύγουν από τη ζωή, τ’ αδέρφια φεύγουν από τη ζωή, τα παιδιά φεύγουν από τη ζωή. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, να πεισθεί και να πιεσθεί η κατοχική δύναμη (να δώσει στοιχεία). Γιατί εκεί είναι το κλειδί της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος που προκαλεί τόσο πόνο στους συγγενείς των αγνοουμένων. Το κλειδί είναι η κατοχική δύναμη».

Η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να επιδείξει περισσότερη ευαισθησία για τους δικούς μας αγνοούμενους, όπως αυτή που επιδεικνύει τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Φωτίου. Ακούμε καθημερινά για εγκλήματα πολέμου και αγνοούμενους, την διεθνή κοινότητα – ΕΕ και ΗΕ – ν’ απαιτούν να δοθούν πληροφορίες, πρόσθεσε. «Καμία διαφορά δεν έχει αυτό το θέμα με την δική μας τραγωδία. Γι’ αυτό και εμείς απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα – και ιδιαίτερα από τα ΗΕ και την ΕΕ – ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πείσουν την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί».

Συζήτησαν, συνέχισε, μια σειρά από ενέργειες που θα γίνουν σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας και των δύο αντίστοιχων οργανώσεων, με πρώτη μια ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, παρουσία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, για συντονισμό και λήψη αποφάσεων στο θέμα της εμπλοκής της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα των αγνοούμενων.

Θα γίνουν, πρόσθεσε, κι άλλες ενέργειες στο ΗΒ και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι θέλουν να εμπλέξουν περισσότερο τον απόδημο ελληνισμό για να στηρίξει αυτές τις ενέργειες

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον ιερό αγώνα μέχρι να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα όλων μας», τόνισε.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή σημείωσε ότι 52 άτομα από την Ελλάδα εξακολουθούν ακόμα να αγνοούνται.

Στη συνάντηση με τον κ. Φωτίου, είπε, ένιωσαν ένα πνεύμα αισιοδοξίας όσον αφορά το να συντονιστούν στο να δοθεί περισσότερη ένταση και να επηρεαστεί η διεθνής κοινότητα για να πετύχουν κάποια απτά αποτελέσματα. «Όντως ο χρόνος είναι ο χειρότερός μας εχθρός. Είναι σχεδόν μισός αιώνας, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, δεν μπορούν οι συγγενείς να περιμένουν άλλο, δεν υπάρχει άλλη ανοχή».

Νιώθουμε εξαιρετική αδικία για την επιλεκτική αυτή συμπεριφορά του ένοχου κράτους, της Τουρκίας, για την Ουκρανία, πρόσθεσε. «Οι συγγενείς απαιτούμε την ίδια συμπεριφορά, απαιτούμε τη γνώση που πρέπει να μας δώσουνε με αρχεία, ζώνες κ.ά. που αφορούν αγνοούμενους και πρέπει να κατευθυνθούμε σε αυτό».

Η κ. Καλπουρτζή είπε ότι ο αγώνας δεν σταματάει για κανέναν.

Ο Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος Σεργίδης δήλωσε ότι το έργο της ΔΕΑ δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό. «Τόσο τα αποτελέσματα όσο και ο χρόνος των καθυστερήσεων είναι τέτοιος που μας ανησυχεί».

Είχαν την ευκαιρία, πρόσθεσε, να αποφασίσουν συγκεκριμένους και πρακτικούς τρόπους καλύτερου συντονισμού ώστε επιτέλους να υποχρεωθούν οι διεθνείς οργανισμοί και τα ΗΕ να λάβουν τα μέτρα και τις ενέργειες που πρέπει όσον αφορά την ΔΕΑ. Δυστυχώς, εάν δεν ενεργήσουμε τώρα πιο σωστά και πιο συντονισμένα, το θέμα θα οδηγηθεί και πάλι σε ένα νέο αδιέξοδο, με νέες καθυστερήσεις και χωρίς αποτέλεσμα, κατέληξε.