Κυπρος

Φωτοβολταϊκά συστήματα ύψους €10 εκατομμυρίων σε 515 σχολεία

Σε 515 από τις 728 σχολικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα φωτοβολταϊκών.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) κ. Ανδρέας Μαραγκός, ανέφερε πως «σε όλα τα σχολεία, στα οποία μπορούσε να τοποθετηθεί σύστημα φωτοβολταϊκών, έχει τοποθετηθεί».

Όπως είπε, οι λόγοι για τους οποίους τα υπόλοιπα 213 σχολεία δεν διαθέτουν σήμερα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι καθαρά τεχνικοί, ενώ τα πλείστα είναι μικρά νηπιαγωγεία και ενοικιαζόμενες μονάδες.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μαραγκός ανέφερε πως το κόστος του όλου εγχειρήματος ανήλθε συνολικά στα €10 εκατομμύρια, ποσό το οποίο καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΑΗΚ και το οποίο το Υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να ξοφλήσει τα επόμενα χρόνια βάσει της παραγωγής που θα επιτυγχάνεται στις σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, το ποσό αναμένεται να εξοφληθεί εντός 8 με 10 χρόνων.

Προηγουμένως, ο κ. Μαραγκός, εξήγησε ότι 110 από τα 515 σχολεία διέθεταν ήδη φωτοβολταϊκά συστήματα και πως η συμφωνία με την ΑΗΚ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συμψηφισμού μετρήσεων συνολικής ισχύος 4,9MW και θερμομόνωσης οροφής σε δημόσια σχολικά κτίρια, αφορά τα υπόλοιπα 405 σχολεία.

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023, ενώ το έργο θα συμβάλει στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων του κράτους, στην παραγωγή πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων, στην αποδοτική και ορθολογιστική παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη μέλη της, όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση των εκπομπών ρύπων και θερμοκηπιακών αερίων, καθώς και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Σημειώνεται πως ήδη έχει αρχίσει δημόσια διαβούλευση για την επικαιροποίηση του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, στο οποίο περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το προσχέδιο, μέτρα για τη σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων.

Στόχος η μηδενική κατανάλωση ενέργειας 

Σε αυτό το πλαίσιο, 25 σχολεία αναμένεται πως θα μετατραπούν μέχρι το 2025 σε Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, μέσω του προγράμματος «Προώθηση ενεργειακής απόδοσης και ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στα σχολεία» (Promoting Energy efficiency & Developing Innovative Approaches in schools-PEDIA). Το έργο PEDIA, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €500.000 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Τεχνική Βοήθεια.

Σημειώνεται ότι το έργο PEDIA έχει στοχεύει στην κινητοποιήση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους τουλάχιστον €7.500.000 και να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ενεργειακής ανακαίνισης για όλα τα δημόσια σχολικά κτήρια, όπου πέραν της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών θα εφαρμοστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τη θερμομόνωση οροφών και τοιχοποιίας, την εγκατάσταση παραθύρων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, την εφαρμογή συστημάτων σκίασης, αυτοματισμών, αποδοτικών λύσεων δροσισμού και αερισμού, και τη δημιουργία πράσινων οροφών.

Με βάση το προσχέδιο του ενοποιημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα στο θεωρητικό σενάριο που όλα τα κτίρια που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση θα ανακαινιστούν σε Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας, η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,2 GWh.

Πηγή: Economytoday

Ροη Ειδησεων

Η μαρίνα Αγίας Νάπας επέκτησε το δικό της γήπεδο padel

Το δικό της γήπεδο Padel και μάλιστα ανοιχτό για το κοινό απέκτησε η Μαρίνα της…

15 Ιουνίου, 2024

Χειροπέδες σε 32χρονο για παιδική πορνογραφία

Νέα υπόθεση παιδικής πορνογραφίας διερευνά η Αστυνομία, μέλη της οποίας προχώρησαν στη σύλληψη 32χρονου, για…

14 Ιουνίου, 2024

Νικολέττος, Κουτσόφτας, Λίλης, Μιχαήλ και Καούνας (ΕΙΚΟΝΑ)

Με μία κοινή χειραψία οι νεοεκλεγέντες τοπικοί αξιωματούχοι του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας έδωσαν το…

14 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Αντιδρά ο νέος Δήμαρχος για δομή στην Περνέρα

Ο νέος Δήμαρχος Παραλιμνίου Γιώργος Νικολέττος αντιδρά για το θέμα μετακίνησης αιτητών ασύλου στην τουριστική…

14 Ιουνίου, 2024

Θύμα θερμοπληξίας 91χρονη γυναίκα

Γυναίκα ηλικίας 91 ετών άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη μετά από ανακοπή, ως…

14 Ιουνίου, 2024

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες πίσω από τον θάνατο του 76χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία

Βρετανός μόνιμος κάτοικος Αγίας Νάπας έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, ενώ έκανε κηπουρικές εργασίες…

14 Ιουνίου, 2024