Φραγμό σε επιδόματα αιτητών ασύλου–«Το μεταναστευτικό δεν είναι άσπρο ή μαύρο»

«Ως επίδομα δίνουμε €260 το μήνα και αν έχει ενοικιαστήριο έγγραφο τότε δίνουμε το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη»

A81985BF DF38 4DD9 902C BD84DB75A523

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστασία Ανθούση, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι αιτητές ασύλου.

Αρχικά ανέφερε ότι τα επιδόματα αποτελούν διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ως επίδομα δίνουμε €260 το μήνα και αν έχει ενοικιαστήριο έγγραφο τότε δίνουμε το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη».

Πρόσθεσε ότι προχώρησαν σε αρκετές ασφαλιστικές δικλίδες. «Το πρόβλημα είναι ότι έπαιρναν το επίδομα ενώ προχωρούσαν στην παράνομη και αδήλωτη εργασία». Διευκρίνισε ότι συνέδεσαν τα συστήματα, τις κοινωνικές ασφαλίσεις και το τμήμα εργασίας. «Αυτός που έχει κοινωνικές ασφαλίσεις, τερματίζεται το επίδομα». Σημείωσε ότι ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στους χώρους διαμονής των αιτητών ασύλου.

Στη συνέχεια η κ. Ανθούση ανέφερε ότι 6.500 αιτητές ασύλου εργάζονται νόμιμα. «Υπάρχει σχετικό διάταγμα από το Υπουργείο Εργασίας για εργασία σε δουλειές που υπάρχει πραγματική ανάγκη όπως την γεωργία και κτηνοτροφία».

Επεσήμανε ότι το κράτος έχει εξοικονομήσει χρήματα από τα μέτρα που λήφθηκαν για τα επιδόματα. «Το μεταναστευτικό δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν καλοθελητές που θα εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο».

Ακόμη, μίλησε για τα ασυνόδευτα παιδιά, τονίζοντας ότι γίνονται διάφορες συζητήσεις. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις επανενώσεις αυτών των παιδιών με τις οικογένειες τους». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και το πρόβλημα της εκτίμησης ηλικίας. «Τους δασκαλεύουν ο διακινητές».

Δείτε το βίντεο: