Γ. Κωμοδρόμος: Δεν ήρθε το 5G, ούτε καν έχει αδειοδοτηθεί

5G, κεραίες, κινητή τηλεφωνία

Για βελτίωση ή συντήρηση σε ορισμένες περιοχές των κεραιών των δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι κάποιες εργασίες σε κεραίες και δεν υπάρχει σε λειτουργία στην Κύπρο, ούτε και προβλέπεται για το αμέσως επόμενο διάστημα να εγκατασταθούν κεραίες δικτύων 5G, εξηγούν στον «Φ» ανώτατα στελέχη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ο άμεσα αρμόδιος για την αδειοδότηση και έλεγχο των δικτύων.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμος στον «Φ», μέχρι στιγμής στην Κύπρο οι νέες ραδιοσυχνότητες για το 5G δεν έχουν αδειοδοτηθεί και επομένως είναι παραπληροφόρηση ότι λειτουργούν σήμερα σταθμοί 5G στην Κύπρο.

Οι όποιες εργασίες παρατηρούνται, εξηγεί ο ίδιος, αφορούν υφιστάμενες τεχνολογίες (2G, 3G, 4G) προκειμένου οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Κύπρου να ανταποκρίνονται, με ικανοποιητικό και ποιοτικό τρόπο, στις ανάγκες των πολιτών και της ευρύτερης κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (twitter) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε δύσκολες στιγμές, οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται. Το να συνδέεις τον #Covid_19 με το 5G είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Το ίδιο και να βλέπεις παντού κεραίες 5G σε μια χώρα που ακόμα δεν έδωσε άδεια 5G. Ο ιός δεν θα φύγει με το να κυνηγάμε φαντάσματα».

Να σημειωθεί ότι ένα από τα ζητήματα που προφανώς δημιουργούν καχυποψία, είναι το γεγονός ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούνται σε εικονικά φουγάρα ή άλλες εγκαταστάσεις συγκάλυψης ή παραλλαγής. Όπως εξηγούν στον «Φ» εκπρόσωποι των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αυτό (η συγκάλυψη) αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών από τον νόμο.

Όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο, για σκοπούς ένταξης στο περιβάλλον και μετριασμού οποιασδήποτε αντιληπτικής όχλησης, ο σταθμός πρέπει «να μην είναι εμφανώς ορατός από τους πλέον εύχρηστους χώρους των χρήσεων αυτών, να γίνεται χρωματική προσαρμογή ανάλογα µε τα επικρατούντα χρώματα της οικοδομής ή του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση, ή να γίνεται οργανική ενσωμάτωση του εξοπλισμού του σταθμού µε τμήματα της οικοδομής ή της βάσης πάνω στην οποία θα στηριχθεί, και να γίνεται απόκρυψη του εξοπλισμού του σταθμού».

Πηγή: philenews