ΓεΣΥ: Προσωπικός γιατρός και το βράδυ

Μερικές μόνο εβδομάδες έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του σε ό,τι αφορά το σύστημα εφημεριών των προσωπικών γιατρών και παιδιάτρων του Γενικού Συστήματος Υγείας, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό, η εφημερίες θα εφαρμόζονται με ωράριο από τις 19:30 μέχρι τις 22:00 τις καθημερινές, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα το Σάββατο και από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι τις Κυριακές και τις δημόσιες αργίες και στην πράξη αυτό, για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, σημαίνει ότι θα έχουν στη διάθεσή τους προσωπικό γιατρό ή παιδίατρο για να τους εξυπηρετήσει εάν παραστεί ανάγκη και ο προσωπικός τους γιατρός ή παιδίατρος αδυνατεί τη συγκεκριμένη στιγμή να ανταποκριθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Kαι εγένετο… ΓεΣΥ – Έτσι θα λαμβάνετε από σήμερα υπηρεσίες υγείας

Με βάση τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ γιατρών του ΓεΣΥ και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιατρικά κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τα Κέντρα αυτά, τα οποία θα στελεχώνονται κατά τη διάρκεια των εφημεριών με τουλάχιστον δύο προσωπικούς γιατρούς ή παιδίατρους, θα επιλεγούν με τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού σε όλες τις επαρχίες και στόχο βεβαίως να υπάρχει σε κάθε περιοχή διαθέσιμος γιατρός για να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Για τις λεπτομέρειες του συστήματος εφημεριών ΟΑΥ, προσωπικοί γιατροί και παιδίατροι είχαν μια πρώτη συζήτηση την περασμένη Τετάρτη.

Σε μια νέα εξέλιξη, από την ερχόμενη εβδομάδα οι διαβητικοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα αναλώσιμα για τη μέτρηση του ζαχάρου από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς τους. Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΑΥ, έχει προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από εταιρεία μεταφορών η οποία θα αναλάβει να διανέμει τα εν λόγω αναλώσιμα (ταινίες) σε όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να χορηγούνται απρόσκοπτα στους διαβητικούς. Τα σχετικά συμβόλαια, όπως πληροφορούμαστε, υπεγράφησαν χθες και η διαδικασία αναμένεται ότι θα αρχίσει εντός των επόμενων ημερών.

Με τον τρόπο αυτό θα λήξει και η ταλαιπωρία των χιλιάδων διαβητικών οι οποίοι από την 1η Ιουνίου, οπόταν και άρχισε η εφαρμογή του ΓεΣΥ, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους αναλώσιμα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προσωπικός τους γιατρός ήταν ιδιώτης και οι συνταγές που τους εξέδιδε δεν ήταν δυνατό να εκτελεστούν από τα κρατικά φαρμακεία. Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς υποχρεώθηκαν να αγοράσουν ιδιωτικά τις ταινίες που χρειάζονταν, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθημερινά διαμαρτυρίες και μικροεντάσεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πηγή: Philenews