Γεύμα στα εγκλωβισμένα παιδιά παρέθεσαν ο ΠτΔ και η σύζυγός του

Γεύμα στα εγκλωβισμένα παιδιά παρέθεσαν ο ΠτΔ και η σύζυγός του

F3090C33 F938 450E 8378 91568D803A96

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη παρέθεσαν σήμερα γεύμα στα εγκλωβισμένα παιδιά και στα παιδιά της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου.

Στο γεύμα παρακάθισαν, επίσης, η Υφυπουργός Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Νιόβη Παρισινού, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, κ. Ανδρέας Ιωσήφ και η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας κα Ρέα Γεωργίου.

Τα παιδιά καλωσόρισε η κα Αναστασιάδη προς τα οποία εξέφρασε θερμές ευχές.

Σε χαιρετισμό του στο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να απευθυνθώ σε εσάς, τα παιδιά που προέρχονται από το Ριζοκάρπασο, τα παιδιά που τυγχάνουν βοήθειας από τις διάφορες Υπηρεσίες ή εθελοντικούς οργανισμούς και που έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε με την Πρώτη Κυρία, όπως κάθε χρόνο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θέλω απευθυνόμενος πριν και πάνω από όλα στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας διότι η παραμονή τους στο Ριζοκάρπασο είναι συντήρηση της ελπίδας ότι κάποια στιγμή δεν θα είναι τα εγκλωβισμένα παιδιά, αλλά τα παιδιά που θα ζουν ελεύθεροι πολίτες στις τώρα υπό κατοχή περιοχές της πατρίδας μας.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα παιδιά που προέρχονται από διάφορες κρατικές δομές στήριξης παιδιών, να πω πως το κράτος θα παραμείνει πάντοτε στο πλευρό σας συμβάλλοντας στην ευημερία, στη μόρφωση, στην περαιτέρω προκοπή σας, ώστε να γίνεται χρήσιμοι πολίτες για την πατρίδα μας.

Γνωρίζετε καλά ότι περνάμε δύσκολες ώρες, λόγω πριν και πάνω από όλα της κατοχής, πριν και πάνω από όλα της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, πριν και πάνω από όλα των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας, αλλά πέραν τούτου, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε και μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ως προς τις τουρκικές επιδιώξεις αντιμετωπίζουμε μια απαράδεκτη αδιαλλαξία από πλευράς Τουρκίας. Αγωνιζόμαστε στους διάφορους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς να δούμε πώς θα ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά το δεύτερο, τα οικονομικά προβλήματα που η παγκόσμια οικονομική κρίση που ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί, θέλω να σας βεβαιώσω για τα στέρεα, αλλά και μέσα από τη δημοσιονομική πολιτική εύρωστα οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας, έτσι ώστε να μπορούμε να σταθούμε αρωγοί στις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα παιδιά που έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη.

Θέλω να σας καλωσορίσω, να εκφράσω τη χαρά μου πραγματικά, διότι είμαστε όλοι μαζί σήμερα, και ιδιαίτερα την ευχή για Καλά Χριστούγεννα, αλλά και ο επόμενος χρόνος να είναι χρόνος ελπίδας που θα δημιουργηθεί σαν αποτέλεσμα μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, μιας επικράτησης της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού.

Θέλω να κρατήσετε αυτή την ελπίδα ζωντανή, από όλους εσάς από όλους εμάς εξαρτάται. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που παραθέτουμε αυτό το γεύμα, αφού από την 1η Μαρτίου παραδίδω την προεδρία μετά τις εκλογές, στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νιώθω πραγματικά συγκινημένος διότι σας αποχαιρετώ, τόσο η Πρώτη Κυρία όσο και ο ίδιος, αλλά να είστε βέβαιοι πως το κράτος έχει συνέχεια και ο επόμενος των Προέδρων, του χρόνου θα είναι εδώ για να σας φιλοξενήσει, να απευθύνει τον χαιρετισμό του, τη στοργή του, το ενδιαφέρον του κράτους.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο, να είστε πάντα καλά, ευτυχισμένοι, γεμάτοι ελπίδα. Χωρίς ελπίδα δεν επιβιώνει κανείς και εμείς έχουμε βάσιμους λόγους να έχουμε ελπίδα γιατί προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία του τόπου για να έχουμε ευημερία, για να μπορούμε να σας βλέπουμε στα μάτια χωρίς ντροπή, χωρίς τύψεις, χωρίς να νιώθουμε ότι υστερήσαμε στα όσα σας χρωστούμε».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος τραγούδησαν τα παιδιά της χορωδίας και έπαιξαν μουσική τα παιδιά της ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, ενώ τα παιδιά από το Ριζοκάρπασο έδωσαν στο προεδρικό ζεύγος αναμνηστικό δώρο. Εξάλλου, η Πρώτη Κυρία επέδωσε βραβεία στα παιδιά που κέρδισαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη κάρτα.