Γι’ αυτό είναι τόσο εύκολο να διαρρεύσουν τα θέματα – Η διαφορά με τις τελικές

Γι’ αυτό είναι τόσο εύκολο να διαρρεύσουν τα θέματα – Η διαφορά με τις τελικές

DB835DE6 7346 4910 B7C4 D49EFAD9E4E3

Τη διαρροή του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών κλήθηκε να σχολιάσει η οργανωτική γραμματέας του συνδέσμου Ελλήνων-Κυπρίων φιλολόγων, Βαλεντίνα Δημητριάδου Σαλτέτ, φιλοξενούμενη στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Πρωτοσέλιδο».

Κληθείσα να απαντήσει πως διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων, ανέφερε ότι κανείς δεν εγγυάται, η διαδικασία είναι διάτρητη απ’τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες άτομα γνωρίζουν τα θέματα εκ των προτέρων.

«Στηριζόμαστε στο ήθος, στην αξιοπρέπεια και στην εντιμότητα των συναδέλφων που συναποτελούν τις επιτροπές εξετάσεων. Αυτό όμως εμπεριέχει κινδύνους γιατί ακόμη και ένα άτομο να μην διακατέχεται από ήθος είδαμε τι σημαίνει», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι ανοίγει και άλλο θέμα για την διαδικασία που συμμετέχουν και τα ιδιωτικά σχολεία και το ερώτημα που έθεσε είναι εάν το Υπουργείο κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στα ιδιωτικά σχολεία.

Ανέφερε επίσης ότι, οι παγκύπριες εξετάσεις διασφαλίζουν το αδιάβλητο γιατί τα γραπτά γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και μεταφέρονται μετά με ένας σύστημα ασφαλείας, δεν φωτοτυπούνται στα σχολεία και ανοίγονται οι φάκελοι μέσα στις τάξεις, άρα δεν υπάρχουν θέματα διαρροής. Αντιθέτως, στις εξετάσεις που έγιναν τώρα οι θεματοθέτες δουλεύουν αρκετό καιρό πριν τις εξετάσεις, τα γραπτά είναι έτοιμα πολύ πριν και στέλνονται στο Υπουργείο άρα όλα στηρίζονται στην εντιμότητα των ανθρώπων.

Επεσήμανε επίσης ότι διαφωνεί απόλυτα με τον Υπουργό Παιδείας όσο αφορά ότι θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και στις τελικές εξετάσεις, αφού όπως είπε η διαδικασία όλη ελέγχεται και δεν υπάρχει δυνατότητα εκτός αν η ίδιοι οι επιθεωρητές του Υπουργείου οι οποίοι πηγαίνουν με προτάσεις για θέματα έχουν δώσει εκ των προτέρων τα θέματα.

«Είναι μία διαδικασία επίπονη που δεν πιστεύω ότι από κάποιο επιθεωρητή ή κάποιον συνάδελφο να δοθεί αυτούσια. Γίνεται τέτοια επεξεργασία των θεμάτων σε εκείνες τις ατέλειωτες και έντονές ώρες στο ξενοδοχείο, δε υπάρχει καμία επικοινωνία έξω και είναι αδύνατον να υπάρξει διαρροή», τόνισε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι προκύπτει θέμα νομιμότητας αφού περίπου 10% των μαθητών, των παιδιών της ειδικής αγωγής, έδωσε εξετάσεις στο πρώτο γραπτό.

Έγινε μία διάκριση και πρέπει να διευκρινιστεί πως πάρθηκε μία τέτοια απόφαση, είπε.

Δείτε το βίντεο: