Για ανέργους, ξενοδόχους και επιχειρηματίες τα πέντε νέα μέτρα στήριξης – Όλες οι λεπτομέρειες

cna tdd0ad1f7e31f464380dcc8bf7b6a93ab Coronavirus

Πέντε “πιο στοχευμένα” μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας.

Αυστηρότεροι είναι οι όροι για τα νέα μέτρα. Προϋποθέσεις:

Αυστηρή προϋπόθεση για όλα τα σχέδια είναι να μην έχει απολυθεί προσωπικό από την 1η Μαρτίου και να μην απολυθεί κανένας μέχρι την 31 Οκτωβρίου.
Σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών. Στην πρώτη περίοδο η μείωση θα έπρεπε να ειναι πέραν του 25% τώρα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Τερματίζεται η αυτοδήλωση για την μείωση του κύκλου εργασιών.
Το ανεργιακό θα καταβάλλεται στην επιχείρηση που θα πρέπει να υποχρεούται να το καταβάλλει στον εργαζόμενο.
Όλες τις αιτήσεις θα τις υποβάλουν οι επιχειρήσεις.
Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων
Οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα δύναται να ενταχθεί στο Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων.

Αφορά από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Για τον πρώτο μήνα των σχεδίων θα υπάρχει μια επιδότηση του 90% των εροδοτουμένων σε μια επιχείρηση με προϋπόθεση να υπάρχει πέραν του 40% μείωση του κύκλου εργασιών. Και για τον Ιούλιο θα συνεχίσει να υπάρχει η επιδότηση, αν υπάρχει η ίδια μείωση του κύκλου εργασιών.

Από 1η Αυγούστου αν η μείωση είναι πέραν του 35% θα υπάρχει επιδότηση του 50% των εργαζομένων. Για τα ξενοδοχεία που δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν η κάλυψη των εργαζομένων θα είναι στο 80%. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% του μισθού.

Capture 206 Coronavirus

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:

Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
Υποχρέωση των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων που συμμετέχουν στο Ειδικό Σχέδιο είναι να παρέχουν ελκυστικές προσφορές για προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η υποχρέωση αυτή θα εξετάζεται από το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία καταβολής των Ειδικών Ανεργιακών Επιδομάτων.
Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο.
Οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι έχουν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020 από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα θα περιλαμβάνονται στο ποσοστό κάλυψης εργοδοτουμένων, εάν προσληφθούν κατά την επαναδραστηριοποίηση της επιχείρησης.
Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνεδόμενων με τον τουρισμό
Απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση:

συνδέεται με την τουριστική βιομηχανία ή

ασκεί οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζεται άμεσα από τον τουρισμό ή
ασκεί οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με επιχείρηση η οποία τελεί υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα Διατάγματα του Υπουργείου Υγείας ή/και τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το σχέδιο ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου.

Αν υπάρχει μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 55%, θα υπάρχει επιδότηση του 60% των εργοδοτουμένων.

Αν υπάρχει μείωση πέραν του 40% τον Αύγουστο θα υπάρχει επιδότηση του 45% των εργαζομένων.

Αν οι επιχειρήσεις δεν επαναδραστηριοποιηθούν τότε η επιδότηση θα είναι στο 80%.

Capture 207 Coronavirus

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:

  1. Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
  2. Για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3 εργοδοτούμενους, θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για όλους.
  3. Η επιχείρηση θα θεωρείται συνδεδεμένη με τις οικονομικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο Σχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης κατά 40% προέρχεται από τις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες.
  4. Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο υπό αναφορά Σχέδιο εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο, καθώς και τη σύνδεσή της με τις οικονομικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο εν λόγω Σχέδιο.

Πως ξέρουμε ότι επηρεάστηκαν λόγω κορωνοϊού;

Θα υπάρχει βεβαίωση από λογιστή ότι το 40% των εσόδων προέρχονται από τον τουρισμό. Έτσι καλύπτουμε όλες τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τουρισμό.

Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων
Απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση που δεν ασκεί οποιαδήποτε από τις οικονομικές δραστηριότητες.

Αφορά οικονομικές δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στα προηγούμενα σχέδια και έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40% μέχρι τον Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο. Θα αφορά το 40% των εργαζομένων μιας επιχείρησης μέχρι τον Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο. Η επιδότηση θα είναι το 60% του μισθολογικού κόστους.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που κρίθηκε ότι δεν μπορούν να στηριχθούν: λιανικό και χονδρικό εμπόριο, εταιρείες για παραγωγή φαρμακευτικών προϊοντών, τυχερά παιχνίδια, κουρεία, κομμωτήρια.

Για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3 εργοδοτούμενους, θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για όλους.

Capture 208 Coronavirus

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο:

  1. Να μην έχει απολυθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020, εκτός για λόγους που αιτιολογείται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους κατά το ανωτέρω διάστημα.
    Η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης να μην εντάσσεται στις οικονομικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο Παράρτημα 1.
    Η επιχείρηση θα μπορεί να ενταχθεί στο υπό αναφορά Σχέδιο εφόσον υπάρχει Έκθεση Εγκεκριμένου Λογιστή, η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης που θα συμμετέχει στο Ειδικό Σχέδιο.
    Για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 3 εργοδοτούμενους, θα καταβάλλεται Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για όλους.

Ειδικό Σχέδιο Σχεδίου Πλήρους Αναστολής Εργασιών

Απευθύνεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση τελεί υπό υποχρεωτική αναστολή. Η στήριξη μέχρι εννέα εργαζομένων θα είναι στο 100%. Πέραν των εννέα η στήριξη θα είναι στο 90%.

Capture 209 Coronavirus

Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων

Απευθύνεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα, για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Απρίλιο 2020, είτε τον Μάιο 2020, είτε τον Ιούνιο 2020.

Το ειδικό επίδομα θα ισούνται με ποσό 360 ευρώ για περίοδο ενός μηνός και δεν παρέχεται για οποιαδήποτε περίοδο, την οποία ο άνεργος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας, επίδομα πατρότητας, θεσμοθετημένη σύνταξη ή οποιοδήποτε επίδομα από τα Ειδικά Σχέδια.

Για Ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου 2020, θα θεωρείται η περίοδος της επιδότησης του Ανεργιακού Επιδόματος ή Ειδικού Ανεργιακού Επιδόματος ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς του Σχεδίου Αναστολής Εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: Alphanews.live