Γιατί δεν θα μπορούσε η Κύπρος να παραχωρήσει ρωσικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;

9599a6dba96f5baa16b259ddd1969d26 1

Το ενδεχόμενο παραχώρησης του ρωσικού εξοπλισμού για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στην ειδησεογραφία μετά και το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ανδρέα Πενταρά, ο οποίος εξήγησε γιατί η Κύπρος δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο αίτημα.

Αρχικά ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν καθώς το Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι  δεν πρόκειται να μειώσει τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας.

Σημείωσε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν επρόκειτο για βολιδοσκόπηση ή για αίτημα των ΗΠΑ σε χώρες της Δύσης.

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ρήτρα στην αγορά του ρωσικού οπλισμού στην οποία χρειάζεται έγκριση από την χώρα προέλευσης για οποιαδήποτε παραχώρηση του εξοπλισμού.

Παράλληλα ανέφερε ότι στην περίπτωση που θα παραχωρούσε η Κύπρος εξοπλισμό στην Ουκρανία, τότε θα προέκυπτε το ζήτημα της αντικατάστασης με ίση ή μεγαλύτερης αξίας εξοπλισμό, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ακόμη, ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι θα έπρεπε να συγκληθεί έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο ώστε να λάβει σχετική απόφαση.

Ο κ . Πενταράς τόνισε ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να αντικατασταθεί ο ρωσικός εξοπλισμός, καθώς εξαιτίας του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία θα είναι δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά για τη συντήρηση του.

Επεσήμανε ότι ο ρωσικός εξοπλισμός είναι πέραν των 20 χρόνων, αλλά για να βρίσκεται στη διάθεση της Εθνικής Φρουράς σημαίνει ότι είναι επιχειρησιακά κατάλληλος για χρήση σε οποιαδήποτε στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος κατέχει αντιαεροπορικά συστήματα TOR/M1 και BUK-M1-2, άρματα μάχης T- 80U και BMP3, αλλά και ελικόπτερα MI-35P.

sigmalive.com