Γιατί βολεύει την αντιπολίτευση να «κρυφτεί» πίσω από μια υποψηφιότητα

Το κυβερνητικό κόμμα φαινομενικά έχει μπει σε ένα δρόμο με συγκεκριμένο υποψήφιο, αλλά υπάρχουν και οι διαρροές ότι μπορεί να αλλάξει στην πορεία

8383876e3be57893d8acc3d637719e23 3 ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, κυβερνητικό κόμμα, Πολιτικός αναλυτής

Για τις Προεδρικές εκλογές και τους πιθανούς υποψηφίους μίλησε ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Γιάννος Κατσουρίδης στο Μεσημέρι και Κάτι.

Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς να έχουν πάρει μορφή. Πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό κόμμα φαινομενικά έχει μπει σε ένα δρόμο με συγκεκριμένο υποψήφιο, αλλά υπάρχουν και οι διαρροές ότι μπορεί να αλλάξει στην πορεία.

Συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση θέλει να συνεργαστεί, χωρίς όμως να απαντηθεί το ερώτημα αν μπορεί να το κάνει. «Τρία κόμματα έχουν συνέδριο εντός του μήνα και θα καθορίσουν το πλαίσιο τους», διευκρινίζοντας ότι το επόμενο διάστημα η θερμότητα θα παράγεται στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο.

Αναφερόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι είναι ο μοναδικός που έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και πως θα το κάνει, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν δύο αρνητικά στην περίπτωση του, εκτός από το ότι προέρχεται από το κυβερνών κόμμα. «Το ένα αφορά την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και το άλλο αφορά στη δυσκολία συνεργασιών στον πρώτο γύρο».

Διευκρίνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για τον κ. Νεοφύτου είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο που να στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. «Αν ο αντίπαλος του στον δεύτερο γύρο δεν στηρίζεται από το ΑΚΕΛ τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για το ίδιο».

Ο κ. Κατσουρίδης μιλώντας για την περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδης, εξήγησε ότι έχει τροχιοδρομήσει κάποιες αποφάσεις χωρίς όμως να τις κλειδώνει.«Υπάρχει ένα ρεύμα από διάφορες από διάφορες καταστάσεις υπέρ του, αλλά νομίζω ότι δεν θα το βρούμε στα υψηλότερα δώματα των κομμάτων». Εξήγησε ότι είναι λογικό ότι σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων δεν θα εκδηλωθούν τέτοιες τάσεις, προσθέτοντας ότι αν οι μετρήσεις έχουν δίκαιο τότε έχει σημαντική απήχηση σε ευρύτερα στρώματα του κεντροδεξιού χώρου.

Όσον αφορά τον Γιώργο Παμπορίδη ανέφερε ότι είναι μια υποψηφιότητα που φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκλιση το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και από τα δύο κόμματα. «Υπάρχει το δεδομένο ότι ήταν Υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη με αποτελέσματα να προβληθούν αρνητικά δεδομένα που ενδεχομένως να ενοχλήσουν μέρος των ακροατηρίων των δύο κομμάτων».

Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι είναι δύσκολο τα κόμματα να καταφέρουν συσπειρώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν. «Το εκλογικό σώμα έγινε απείθαρχο και δύσπιστο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι θα είναι πρωτόγνωρο σκηνικό οι υποψηφιότητες Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη-Παμπορίδη. «Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσέχει το πρόγραμμα ενός υποψηφίου, αλλά υπάρχει και η μερίδα εντός των κομμάτων και βλέπει τις προγραμματικές συγκλίσεις».

Επιπλέον μίλησε και για την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη, επισημαίνοντας ότι έκανε ξεκάθαρο όχι την εκλογή του αλλά τον «εμβολιασμό» της συζήτησης με συγκεκριμένες θέσεις στο Κυπριακό.

Παράλληλα σχολίασε και τη στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου, επισημαίνοντας ότι το ΔΗΚΟ αποκτά τον ρυθμιστικό του ρόλο, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα αυτού του χώρου βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. «Η ΕΔΕΚ έχει αντιπαραθέσεις, οι Οικολόγοι έχυον εκλογικό συνέδριο, ενώ το ΕΛΑΜ θα κατέλθει στον πρώτο γύρο».

Συμπλήρωσε ότι ο κινήσεις του ΔΗΚΟ μπορεί να προσελκύσουν και τα άλλα κόμματα. «Όλους τους βολεύει να κρυφτούν πίσω από μία υποψηφιότητα και ένα γκρουπ κομμάτων, καθώς έτσι θα κριθούν όλοι μαζί. Μια αποτυχία με τρεις-τέσσερις είναι πιο εύκολη παρά μόνος σου».

Τέλος ανέφερε ότι δύσκολα θα βρεθούν άλλα ονόματα, ενώ οι πιθανότητες συνεργασίας είναι εκεί. «Τα σενάρια μπορούμε να υπολογίσουμε από τώρα».

Δείτε το βίντεο