Γιολίτη: Αρχές Ιανουαρίου τα νομοσχέδια για μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κλήθηκε να παραστεί η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλη Γιολίτη, για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αρχή με το έργο μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, της οποίας, όπως τόνισε, τα νομοσχέδια θα είναι έτοιμα αρχές Ιανουαρίου. Έκανε λόγο για τα δικαστικά τέλη, τα οποία χαρακτήρισε πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αιτήσεις εφέσεων. Όσον αφορά στο θέμα της ψηφιακής δικαιοσύνης, σημείωσε ότι βρίσκεται υπό την επίβλεψη του υφυπουργείου καινοτομίας ενώ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι η ψηφιακή δικαιοσύνη να είναι σε λειτουργία.

Η κ. Γιολίτη απάντησε για την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στην Αστυνομία τους «Αδιάφθορους» δηλαδή, λέγοντας ότι κατά τον προηγούμενο χρόνο δέχθηκε 126 καταγγελίες από τις οποίες οι 44 δεν χρειάζονταν περαιτέρω διερεύνηση, ενώ για τέσσερις έχουν γίνει ποινικές διώξεις και ακόμη μία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε απάντηση για τα παιδιά με παραβατική συμπεριφορά η Υπουργός είπε πως βρισκόμαστε στη διαδικασία εξεύρεση χώρου και μέχρι να γίνει αυτό εφικτό θα ισχύει ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή περιφρούρηση εντός των κεντρικών φυλακών. Η εξεύρεση χώρου θα διεκπεραιωθεί μέσα στους επόμενους δύο τρεις μήνες, ενώ σε αυτά τα άτομα θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτικός χαρακτήρας

Για το θέμα της εμπορίας προσώπων η υπουργός δήλωσε ότι το θέμα που προκύπτει είναι ότι οι γυναίκες αυτές στη πλειοψηφία επιλέγουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή των ερευνών και της δίκης, ενώ γίνονται διεργασίες για εξεύρεση λύσης, ώστε οι δίκες να γίνονται γρηγορότερα

Για την ισότητα των φύλων και την εκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορες εταιρείες η υπουργός τόνισε ότι «ως χώρα είμαστε πολύ πίσω. Βλέπουμε στη Γερμανία πως μία στις τρεις ηγετικές θέσεις πρέπει να δίνεται σε γυναίκα και ευελπιστούμε να φτάσουμε σε αυτά τα δεδομένα».

Η Υπουργός για τη βία κατά των γυναικών επεσήμανε πως «ότι και να πω είναι λίγα είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση ενώ είπε ότι οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί θα αυξηθούν σε όλη την Κύπρο και ειδικά στα ορεινά χωριά του νησιού».

Για την πλατφόρμα 60 μέτρων στην Πυροσβεστική η κ Γιολίτη σημείωσε ότι «υπάρχει στην Κύπρο», ενώ έκανε λόγο για τα υψηλά κτίρια, τα οποία για να παίρνουν άδεια έχουν άδεια πυρασφάλειας. Επίσης, έδωσε έμφαση στην υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και για αυτό προωθείται η αυτονόμησή της, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Σε παρέμβαση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοιχεία για θέματα της αστυνομίας σχετικά με την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Ζήτησε στατιστικά στοιχεία για τις υποθέσεις ενώ έθεσε το σχέδιο προσλήψεων σε αστυνομία και πυροσβεστική. Επίσης ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα των ανηλίκων στις φυλακές.

Η Αννίτα Δημητρίου έκανε λόγο για την ισότητα μεταξύ φύλων και τα θύματα εμπορίας προσώπων. Η βουλευτής έδωσε συγχαρητήρια στο Υπουργείο για το θέμα κτιριακών εγκαταστάσεων για τις γυναίκες θύματα εμπορίας προσώπων αλλά έθιξε ως πρόβλημα την καθυστέρηση που παρατηρείται στο χρόνο εκδίκασης των περιπτώσεων αυτών.

Από πλευράς ΑΚΕΛ τέθηκαν τα ερωτήματα προς την Υπουργό από τους βουλευτές Σκεύη Κουκουμά και Άριστου Δαμιανού σχετικά με το σύστημα απενεργοποίησης σήματος κινητών τηλεφώνων αλλά και του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Επίσης, τέθηκε ερώτημα σχετικά με την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων. Εξάλλου, η υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τα ελλείμματα στην Αστυνομία που έφερε στο φως ο serial killer και την έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με καταγγελίες αγνοούμενων γυναικών

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκκος Λεωνίδου έθεσε τα θέματα της διαφθοράς και σημείωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση από το υπουργείο σχετικά με δύο νομοσχέδια που πέρασαν από την Επιτροπή Οικονομικών. Μάλιστα, είπε ότι» αναμένουμε από εσάς να δώσετε περισσότερη σημασία και να μην ψηφιστούν κάποιοι νόμοι βιαστικά απλά για να πούμε πως ψηφίσαμε κάτι».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή του σκανδάλου για τα «χρυσά διαβατήρια» ρώτησε την υπουργό πότε θα έρθουν αλλαγές και προτάσεις σχετικά με αύξηση των κονδυλίων σε διωκτικές αρχές για τα θέματα αυτά.

Η υπουργός απαντώντας στα ερωτήματα του ΔΗΚΟ συμφώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι χρειάζεται συνεργασία από όλους για προώθηση των νομοσχεδίων κατά της διαφθοράς ενώ μετά τα σκάνδαλα που είδαν το φως το ζήτημα έγινε πιο επείγον. Όσον αφορά στην «επιείκεια» όσων καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς, απάντησε ότι πρέπει να γίνει ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Η υπουργός σημείωσε ότι έχουν αντληθεί κονδύλια από την ΕΕ για σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των ατόμων που ασχολούνται με την μείωση της διαφθοράς.

Πηγή: Sigmalive

Ροη Ειδησεων

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Σε θανατηφόρο κατέληξε το τροχαίο της περασμένης Πέμπτης (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε θανατηφόρο κατέληξε η τροχαία οδική πρόσκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου…

12 Μαΐου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Κωμικοτραγική ληστεία από Βρετανούς τουρίστες

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «γύρω στις 05:15 σήμερα…

12 Μαΐου, 2024

Απόψε πάμε στην «Ημέρα της Αγίας Νάπας»

Ο Δήμος Αγίας Νάπας μας προσκαλεί να χορέψουμε μαζί στην «Ημέρα της πόλης της Αγίας…

12 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Πιάστηκαν «στα πράσα» με ναρκωτικά

Όπως ανέφερε ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου «στα πλαίσια των οργανωμένων…

12 Μαΐου, 2024

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ώρες που περνάμε καθημερινά στις οθόνες

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για πόσο χρόνο περνάμε στην οθόνη και το διαδίκτυο. Σύμφωνα με…

12 Μαΐου, 2024

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca – Τι λένε οι ειδικοί

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca, με τους ειδικούς να καλούνται…

12 Μαΐου, 2024