Η εφαρμογή ΠΟΠ για χαλλούμι και οι τιμές σιτηρών απασχόλησαν την Επ. Γεωργίας

Η εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των σιτηρών ήταν τα δύο βασικά θέματα συζήτησης στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής

7b63530b96ff46e6b3beee156d776165 20

Η εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των σιτηρών ήταν τα δύο βασικά θέματα συζήτησης την Τρίτη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, η οποία διεξήχθη παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ επεσήμανε πως «σχεδόν για μια δεκαετία το Υπουργείο Εμπορίου δεν εξασκούσε τους απαραίτητους ελέγχους, όσον αφορά στην ποσόστωση τουλάχιστον μόνο 21 παραβάσεις εντόπισε από το 2017 ως το 2020, το 2021 δεν έκανε κανένα έλεγχο, όπως και από το 2012 μέχρι το 2017. Καταλαβαίνετε ότι ο μη έλεγχος για την εφαρμογή του προτύπου οδήγησε στη σημερινή κατάσταση με χαλλούμια πολλών ταχυτήτων».

«Δεν μπορεί να συνυπάρξει το χαλλούμι ως ΠΟΠ και ως trademark και καλέσαμε για τελευταία φορά τόσο το Υπουργείο Γεωργίας, που έχει να κάνει με τον έλεγχο του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, αλλά και το Υπουργείο Εμπορίου που έχει να κάνει με τα άλλα είδη τα οποία ονομάζονται χαλλούμι, να εξασκήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και εντός 15 ημερών να έρθουν ξανά στην Επιτροπή για να μας φέρει τα αποτελέσματα τα οποία θα έπρεπε να είχε πριν δέκα χρόνια», τόνισε ο κ. Γαβριήλ, συμπληρώνοντας πως «ο “λευκός χρυσός” της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ξεπουληθεί και είναι εδώ που απευθύναμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους μακριά από οικονομικές ή άλλες δυνατότητες που έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους να αξιοποιήσουν το εργαλείο που έχουμε κερδίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσουν άμεσα τον ευρωπαϊκό κανονισμό που λέει ότι το χαλλούμι μπορεί να παράγεται με το όνομα χαλλούμι μόνο ως ΠΟΠ».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε πως «από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθοριστεί ένα πλαίσιο το οποίο οφείλουμε να εφαρμόσουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε το καθεστώς προστασίας του κυπριακού χαλλουμιού. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι αγελαδοτρόφοι και οι τυροκόμοι να καταλήξουν σε ποσόστωση που να είναι εντός του πλαισίου που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες και που να είναι εφικτό να παραχθεί».

«Η στάση κάποιων εκ των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής του χαλλουμιού ζημιώνει τους ιδίους, δεν επιτρέπει τη μαζική και απρόσκοπτη παραγωγή του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ αφού η παράταση του θέματος της ποσόστωσης και γενικά οι μεταξύ τους διαφωνίες πλήττουν την όλη αλυσίδα και την εμπορία του και θέτουν μάλιστα σε κίνδυνο την αναγνώρισή του ως εθνικό προϊόν της Κύπρου που με τόση προσπάθεια ως κράτος πετύχαμε. Έχει ζητηθεί και η γνωμάτευση από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα προκειμένου να είμαστε νομότυποι όσον αφορά την κυκλοφορία του χαλλουμιού», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με τα σιτηρά, ο κ. Παζαρος δήλωσε πως έχει αρχίσει η παραλαβή των εισαγωγών που το Υπουργείο Γεωργίας εξήγγειλε και υπολογίζεται να υπάρχει επάρκεια μέχρι το τέλος Μαΐου. Εντούτοις, σημείωσε πως διαφαίνεται να υπάρχει πρόβλημα κυρίως με τις ζωοτροφές. «Το Υπουργείο Γεωργίας ήδη αναζητεί τρόπους στήριξης του κλάδου των κτηνοτρόφων. Επίσης, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για να μελετηθεί η επιχορήγηση του κλάδου, τόσο από τα ταμεία της ΕΕ, όσο και από τα κρατικά ταμεία και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν εξαγγελίες για τη στήριξή τους», προσέθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Πάζαρος δήλωσε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «θα έχουμε επάρκεια σιτηρών μέχρι τέλος Μαΐου και πολύ σύντομα αναμένονται και τα μέτρα στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας, αφού η ανάγκη για επιδότηση των ζωοτροφών είναι δικαιολογημένη και επιβεβλημένη».

Πηγή: ΚΥΠΕ