Η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες για a/c στην ΕΕ

Ημέρες καύσωνα άρχισε να διανύει η Κύπρος.

17b6c35f17cdc94a4ca0379a4e85214f ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Ημέρες καύσωνα άρχισε να διανύει η Κύπρος. Το χέρι όλων σπεύδει στα χειριστήρια των κλιματιστικών τα οποία αναμένεται να πάρουν φωτιά. Μπορεί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αποτελούν εφιάλτη για τους περισσότερους το κλιματιστικό όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Κύπρος και Μάλτα είναι οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες για χρήση κλιματιστικών σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το cooling degree days, η μονάδα μέτρησης την οποία χρησιμοποιεί η Eurostat είναι το 100. Στην Κύπρο ο δείκτης εκτοξεύεται στο 732. Όπως καταγράφει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Χαραυγή ο εν λόγω δείκτης στη χώρα μας καταγράφει ανοδικά στοιχεία αφού το 2013 ήταν 687 και το 2021 πήγε στο 732.

Πώς θα μας πάνε οι επόμενοι μήνες 

Σύμφωνα με το αγρομετεωρολογικό δελτίο της Μετεωρολογικής, ο  Ιούνιος  αναμένεται  ότι  θερμοκρασιακά  θα  είναι  κανονικός.  Σε  σχέση  με  το  αναμενόμενο  ύψος βροχής αυτό είναι και πάλι απογοητευτικό, αφού σε ολόκληρη σχεδόν την Κύπρο θα κυμανθεί και πάλι  κάτω  του  50%  του  κανονικού  ύψους,  αναφέροντας  εμφαντικά  ότι  η  κλιματική  βροχή  αυτής  της  περιόδου είναι πολύ χαμηλή αθροιστικά, με ελάχιστη συνεισφορά στο ισοζύγιο του τόπου.

Ο  Ιούλιος  αναμένεται  ότι  θερμοκρασιακά  σε  ολόκληρη  την  Κύπρο  θα  είναι  και  πάλι  κανονικός.  Σε  σχέση με το αναμενόμενο ύψος βροχής αυτό αναμένεται ότι στα δυτικά θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω  του 50% του κανονικού, ενώ από ότι παρουσιάζεται στο μοντέλο εποχικής πρόγνωσης στα ανατολικά  θα είναι σημαντικά πάνω του κανονικού  (μέχρι και 200% του κανονικού), επαναλαμβάνοντας όμως την  πολύ μικρή συνεισφορά των μηνών αυτών στο ισοζύγιο βροχής.

Mε πληροφορίες από Eurostat

Πηγή: sigmalive.com