Η ώρα της αλήθειας για Al Jazeera – Δεν αποκλείεται να κληθούν ως μάρτυρες μέλη του Υπουργικού

"Προς τέρψη του Κολοσσαίου" η δικαστική διαμάχη αναφέρει ο Ανδρέας Πιττάτζιης - "Θέλω δικαίωση και όχι αθώωση" - Ψάχνουν να στοιχειοθετήσουν υπόθεση ενώ τίθεται ζήτημα κατάχρησης δικαστικής διαδικασίας

photo1 Al Jazeera

Εν τη απουσία ενός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό συνεχίστηκε η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λευκωσία, για την ποινική υπόθεση που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης, και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Γιωργαλλή του SigmaLive, κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο συνήγορος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, έθεσε ζήτημα κατάχρησης δικαστικής διαδικασίας, παραθέτοντας πλαίσιο με επτά σημεία με προδικαστικές ενστάσεις, τις οποίες έστειλε στην Κατηγορούσα Αρχή.

Τα επτά σημεία:

  1. Ο έντιμος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητά του κατά τον ουσιώδη χρόνο ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε θετικά αναφορά με την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση ως Κύπριου πολίτη του αλλοδαπού Nikolay Gornovskiy που αναφέρεται στις κατηγορίες 2 και 3 του κατηγορητηρίου, έχοντας προς τούτο ενώπιον του τις απόψεις και εισηγήσεις των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  2. Ο έντιμος Βοηθός Εισαγγελέας υπό την ιδιότητά του κατά τον ουσιώδη χρόνο ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε θετικά αναφορά με την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση της αλλοδαπής Zaineh Alihilmi Armoush που αναφέρεται στην κατηγορία 1 του κατηγορητηρίου και του αλλοδαπού Nikolay Gornovskiy που αναφέρεται στις κατηγορίες 2 και 3 του κατηγορητηρίου, έχοντας προς τούτο ενώπιον του τις αμφότερες τις περιπτώσεις τις απόψεις και εισηγήσεις των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  3. Ο αλλοδαπός που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 επί του κατηγορητηρίου είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.
  4. Ουδεμία αίτηση υποβλήθηκε ή εκκρεμούσε καθ΄ οιονδήποτε χρόνο ενώπιον των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον αλλοδαπό που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 επί του Κατηγορητηρίου προς τον σκοπό την κατ εξαίρεση πολιτογράφηση ως Κύπριου πολίτη του εν λόγω αλλοδαπού με βάση των Περί Αρχείον Πληθυσμού Νόμου 141(Ι)2002 και τα κριτήρια που θεσπίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
  5. Οι δημοσιογράφοι του καναλιού Al Jazzera εισήλθαν κατά πάντα ουσιώδη χρόνο εις την κατοικία του Κατηγορουμένου 2 χωρίς να αποκαλύψουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, προφασιζόμενοι ότι ερευνούσαν τη δυνατότητα πολιτογράφησης ως Κύπριου πολίτη του προσώπου που αναφέρεται στις εν λόγω κατηγορίες, το οποίο είναι ανύπαρκτο πρόσωπο.
  6. Οι δημοσιογράφοι του καναλιού Al Jazeera ενώ βρίσκονταν στην οικία του κατηγορούμενου 2, βιντεογράφησαν και ηχογράφησαν τον κατηγορούμενο 1 χωρίς τη γνώση και συγκατάθεση του ως προς τούτο.
  7. Οι αρμόδιες Αρχές της ΚΔ σε κανένα χρόνο δεν έλαβαν νομικά μέτρα, ποινικής ή αστικής μορφής, κατά του καναλιού Al Jazzeera ή τον δημοσιογράφων αυτού αναφορικά με τα γεγονότα που αναφέρονται ανωτέρω.

Η κατάχρηση συνίσταται:

  1. Σχετικά με τις κατηγορίες 1, 2 και 3 με την εμπλοκή του Κράτους σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου με τη Συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στη διαμόρφωση των γεγονότων για τα οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος 1.
  2. Σχετικά με τις κατηγορίες 4 και 5 με την εμπλοκή αλλοδαπού που είναι ανύπαρκτο πρόσωπο σε συνδυασμό με τον τρόπο που ο κατηγορούμενος ενεπλάκη με το εν λόγω ανύπαρκτο πρόσωπο, δηλαδή την ύπαρξη παρανομίας που συνίσταται στην παραβίαση του Συνταγματικού δικαιώματος του κατηγορούμενου 1 με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Το μπαλάκι στην Κατηγορούσα Αρχή

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ανέφερε ότι θα εξετάσει τα επτά σημεία που έθεσε ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη και θα απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται να γίνουν παραδεχτά γεγονότα. Πάντως, ο Κρις Τριανταφυλλίδης εξήγησε ότι εάν δεν αποδεχθεί το πλαίσιο που έθεσε ή μέρος του πλαισίου, τότε θα ζητήσει να κληθούν ως μάρτυρες στο δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Αρχιπρωτοκολλητής και δικηγόρος δικηγορικούς γραφείου στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Χριστάκη Τζοβάνη και Αντώνη Αντώνιου, Γιώργος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι οι κατηγορίες 1,3, 5 στερούνται νομικού ερείσματος διότι τα αδικήματα στηρίζονται σε μη ισχυρό νόμο, χωρίς νομική ισχύ λόγω του ότι παραβιάζουν τα άρθρο 12 του Συντάγματος και το άρθρο 7 της ΕΣΔΑ».

Πιττάτζιης: “Κατηγορίες προς τέρψη του Κολοσσαίου;”

Από την πλευρά του ο Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, είπε «σέβομαι τις θέσεις των συναδέλφων δεν θα προβάλω οποιαδήποτε ένσταση και ούτε θα υιοθετήσω οποιαδήποτε θέση, δεν επιδιώκω αθώωση αλλά δικαίωση”. Αφού απάντησε μη παραδοχή στις κατηγορίες εναντίον του, διερωτήθηκε εάν οι κατηγορίες εναντίον του έγιναν συνειδητά ή έγιναν προς τέρψη του Κολοσσαίου, δείχνοντας προς την πλευρά των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη δικαστική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 11 Ιανουαρίου για τους τρεις που δεν έχουν απαντήσει στις κατηγορίες, ενώ για τον κ. Πιττάτζη η ακρόαση ορίστηκε στις 8 και 9 Μαρτίου.

Πηγή: SigmaLive