Η πανδημία αύξησε τη χρήση κάνναβης στην Κύπρο – Έρευνα σε 606 Κύπριους

Κατά τη διάρκεια της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, αυξήθηκε η χρήση κάνναβης

321cb59d469c844844a158dcb270a03f 15 Covid-19, lockdown, Έρευνα, κανναβη, Ναρκωτικά, πανδημία

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Έρευνας από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΠΝΤ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πρότυπα χρήσης που επηρεάστηκαν περισσότερο από τους περιορισμούς που επιβλήθηκα λόγω της πανδημίας COVID-19 είναι η κάνναβη και το έκστασι.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Έρευνα για τα Ναρκωτικά έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η επικράτηση ουσιών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα το έκστασι.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2021 σε 30 χώρες (21 χώρες της ΕΕ και 9 εκτός ΕΕ), μεταξύ αυτών και στην Κύπρο. Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αρκετοί Ευρωπαίοι βρίσκονταν υπό αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας COVID- 19. Η έρευνα αφορούσε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν κάνει χρήση ουσιών εξάρτησης.

Αποσκοπούσε στη βελτίωση της κατανόησης των προτύπων χρήσης παράνομων ουσιών εξάρτησης στην Ευρώπη και στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών και παρεμβάσεων.

Βασικά ευρήματα από 50 000 Ευρωπαίους Περίπου 50 000 ενήλικες (48 469) συμμετείχαν στην έρευνα. Η κάνναβη ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 93% των ερωτηθέντων στην έρευνα να αναφέρουν ότι τη χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες και με μικρή διακύμανση μεταξύ των χωρών.

Το έκστασι (35%), η κοκαΐνη (35%) και οι αμφεταμίνες (28%) ήταν οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες παράνομες ουσίες χρήσης, με τη σειρά των τριών ουσιών να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) ανέφερε ότι έκανε περισσότερη χρήση κάνναβης και 42% ανέφερε λιγότερη χρήση έκστασι. Επίσης ένα στα πέντε άτομα (20%) ανέφεραν χρήση LSD κατά τον τελευταίο χρόνο, 16% νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) και 13% χρήση κεταμίνης. Η χρήση ηρωίνης αναφέρθηκε από το 3% των ερωτηθέντων. Αν και οι διαδικτυακές έρευνες δεν είναι αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού, όταν διεξάγονται προσεκτικά και συνδυάζονται με παραδοσιακές μεθόδους συλλογής δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο λεπτομερούς, ρεαλιστικής και έγκαιρης εικόνας της χρήσης και των αγορών ναρκωτικών στην Ευρώπη. Πάνω από 100 οργανισμοί συμμετείχαν στην έρευνα, μεταξύ αυτών και το Εθνικό Κέντρο Εθνικό Κέντρο ΤεκμηρίωσΤεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Κύπρου (ΕΚΤΕΠΝ), της ΑΑΕΚης και Πληροφόρησης Κύπρου (ΕΚΤΕΠΝ), της ΑΑΕΚ..

Βασικά ευρήματα από 606 Κύπριους

Στην έρευνα συμμετείχαν 606 Κύπριοι. Οκτώ στους δέκα ήταν άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες με τους περισσότερους να ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-35 ετών.

Παρόμοια είναι τα τοπικά αποτελέσματα με τα Ευρωπαϊκά, καθώς, η κάνναβη ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 97% των Κυπρίων συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι την χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων (40%) ανέφερε ότι χρησιμοποίησε περισσότερη κάνναβη κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και 40% ανέφερε ότι χρησιμοποίησε λιγότερο έκστασι. Ο διευθυντής του EMCDDA κ. Alexis Goosdeel ανέφερε ότι “Οι διαδικτυακές έρευνες αποτελούν βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση του μεταβαλλόμενου προβλήματος των ουσιών εξάρτησης στην Ευρώπη. Μας βοηθούν να προσεγγίσουμε έναν σημαντικό πληθυσμό-στόχο μέσω καινοτόμων διαδικτυακών μεθόδων. Τα σημερινά αποτελέσματα αποκαλύπτουν τη μεγάλη ποικιλία ουσιών εξάρτησης που διατίθενται σε όλη την Ευρώπη και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ένας εντυπωσιακός αριθμός 100 οργανισμών ήρθε μαζί μας αυτή τη φορά για τη δημιουργία, τη μετάφραση και την προώθηση της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι αυτό είναι τώρα ένα ανεκτίμητο εργαλείο που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών για τα ναρκωτικά».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ανέφερε ότι «Η Κύπρος συμμετείχε με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Έρευνα. Με ένα πολύ ικανοποιητικό δείγμα 606 ατόμων θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η «Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συμμαχία», θα ενισχύσει τη γνώση μας για τα πρότυπα χρήσης και τα επίπεδα κατανάλωσης ουσιών στην Ευρώπη και την Κύπρο, ενώ αποδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο πώς οι διαδικτυακές μέθοδοι έρευνας έχουν πολλά να προσφέρουν, κυρίως σε περιόδους κρίσης και επιβολής περιοριστικών μέτρων, όπου δεν μπορούν να εφαρμοσθούν άλλες μεθοδολογίες. Η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας επιτυγχάνεται μέσω της έρευνας και αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων πολιτικών και παρεμβάσεων».

Πηγή ΚΥΠΕ