Η πρόταση Μυλωνά για τις παγκύπριες εξετάσεις (BINTEO)

«Αναμενόμενες είναι και οι αντιδράσεις των παιδιών και των γονιών»

7EC40CC2 37A6 42C8 9364 7613FAA76993

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος μίλησε για τα κακά αποτελέσματα της εξέτασης των τετραμήνων, ενώ παρουσίασε και τη δική του πρόταση για την αξιολόγηση των μαθητών.

Αρχικά σχολίασε τα αποτελέσματα των τετραμήνων, τονίζοντας ότι ήταν αναμενόμενα. «Αναμενόμενες είναι και οι αντιδράσεις των παιδιών και των γονιών. Υπάρχουν και θετικά στοιχεία αλλά η γενικότερη εικόνα δεν είναι καλή».

Συμπλήρωσε ότι «κάποιοι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και αναφέρομαι σε συγκεκριμένους θεματοθέτες. Θεωρούν ότι ανυψώνουν το επίπεδο της πνευματικής τους υπόστασης όταν βάζουν πολύ ψηλό βαθμό δυσκολίας στα θέματα. Οι εξετάσεις τετραμήνων δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα διαγώνισμα και το έχουν μετατρέψει σε παγκύπριες εξετάσεις ή πανεπιστημιακές».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι όλοι θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να καταργηθούν αυτές οι εξετάσεις. «Εγώ έχω υποσχεθεί ότι μόλις αρχίσουν οι εργασίες στη Βουλή θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για αξιολόγηση των παιδιών με πρώτο θέμα την κατάργηση και να βρούμε τον νέο τρόπο αξιολόγησης των παιδιών. Θα καλέσουμε ειδικούς για να δούμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».

Υπογράμμισε ότι θα δουν και τον νέο Υπουργό Παιδείας και θα ξεκινήσουν ένα διάλογο. «Πρέπει πριν το καλοκαίρι να κλείσει το ζήτημα». Ξεκαθάρισε ότι δεν του έχει γίνει πρόταση για να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας.

Σημείωσε ότι κρατά τη δέσμευση του νέου Προέδρου για κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων.

Συνεχίζοντας μίλησε για την δική του πρόταση η οποία αφορά τις παγκύπριες εξετάσεις. «Οι εξετάσεις θα γίνονται και θα είναι μια φορά για τα παιδιά. Να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο και αργότερα μέσα σε αυστηρά κριτήρια τα πανεπιστήμια να επιλέγουν τους φοιτητές τους».

Πρόσθεσε ότι συζητώντας όλα αυτά τα θέματα μαζί με την ΟΕΛΜΕΚ, τους γονείς και τους εταίρους θα βρούμε τις λύσεις. «Σε δύο χρόνια πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα».

Εξήγησε ότι και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι κατά του θεσμού των τετραμήνων. «Όλοι θέλουμε να τα αλλάξουμε ή να τα τερματίσουμε».
Διευκρίνισε ότι δεν προλαβαίνουν να τα τερματίσουν φέτος γιατί θα προκληθεί σύγχυση στα παιδιά. «Ο στόχος είναι μετά τις 15 Μαρτίου να αρχίσει η συζήτηση για την αξιολόγηση των παιδιών».