Η πρώτη καταδίκη στην Κύπρο για bullying – Το σκεπτικό και οι ποινές (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μέχρι και τρία χρόνια ποινή φυλάκισης είναι αντιμέτωποι οι τρεις που βρέθηκαν ένοχοι από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για τον θάνατο του Παναγιώτη Στεφανή ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 16 ετών.

panagiotis xenia δίκη, εκφοβισμός, Παναγιώτης Στεφανή

Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό, που ωστόσο σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Παναγιώτη, Ανδρέα Χρήστου θα μπορεί να ανασταλεί με μετριασμό ποινής λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο κος Χρήστου είπε πως, η υπόθεση αφορά περίπτωση που άπτεται του bullying και υπήρξαν στοιχεία για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το φαινόμενο αυτό δεν έχει ποινικοποιηθεί.

Σημαντικό ρόλο, θα παίξει το νεαρό της ηλικίας των τριών κατά τον επίδικο χρόνο.

«Το νεαρό της ηλικίας κατά την τέλεση του αδικήματος θεωρώ πως είναι ένας μετριαστικός παράγοντας για δεύτερη ευκαιρία των τριών προσώπων. Αυτό θα φανεί ενδεχομένως, χωρίς να προδικάζω, στην ποινή. Εάν η ποινή είναι μέχρι και 3 έτη φυλάκισης αυτό θα μπορούσε να ανασταλεί και να μην οδηγηθεί κάποιος εντός των Κεντρικών Φυλακών», είπε.

Πρόσθεσε πως, «προκρίναμε το γεγονός ότι ενώ υπήρχε πρόσωπο σε τέτοια κατάσταση και κινδύνευε η ζωή του και ενώ όφειλαν να αποτρέψουν τον θάνατο, δεν το έκαναν. Εκεί είναι το στοιχείο της αμελούς συμπεριφοράς».

Όσον αφορά τις περιπτώσεις bullying, ο κος Χρήστου είπε πως θα πρέπει να ποινικοποιηθεί και να συσταθεί νομοθετικό πλαίσιο. «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο μεταξύ μαθητών αλλά ίσως είναι ο μόνος τρόπο να αποτραπούν ξανά τέτοια γεγονότα», είπε.

sigmalive.com