«Η ψυχική υγεία να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας»

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι ότι η ψυχική υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας

D967B87A A374 42F4 963A B3C9DE443EFC

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που είναι στις 10 Οκτωβρίου, είναι ότι η ψυχική υγεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας, των θεσμών, των οργανωμένων συνόλων αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Προστασίας της Ψυχικής Υγείας.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες των συζητήσεων για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο «έχει φτάσει στα όρια του λειτουργώντας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σε ένα χώρο ακατάλληλο, με ελλιπή στελέχωση και μειωμένες υπηρεσίες».

Ταυτόχρονα, αναφέρει, υπάρχει έλλειψη άλλων δομών φιλοξενίας ατόμων με δυσκολίες ψυχικής υγείας, με «αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό του Νοσοκομείου ή/και απεγνωσμένες προσπάθειες της κάθε οικογένειας να βρει λύσεις».

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι όλοι, κράτος και κοινωνία, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους δίνοντας λύσεις σε μια ομάδα της κοινωνίας που έχει μπει στο περιθώριο, προσφέροντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η κυπριακή κοινωνία, επισημαίνεται, θα πρέπει να συζητά ανοικτά το θέμα, χωρίς προκαταλήψεις, και να συνδράμει στην βελτίωση της κατάστασης γιατί η ψυχική υγεία μας αφορά όλους.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος έχει ανασυγκροτηθεί και θέτει νέους στόχους και προτεραιότητες για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να ενισχύσει τον ρόλο και το έργο του, που ξεκίνησε το 1986.

«Όραμα μας είναι μια κοινωνία, όπου τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, χωρίς αποκλεισμούς, στιγματισμούς και διακρίσεις, να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στην αυτονομία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.