Ηλίας Στεφάνου (Νομικός): Η Κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει η κατάσταση με την διαφθορά (Ηχητικό)

Σημαντικό ρόλο παίζει το ποια πρόσωπα βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην Αστυνομία

ΗΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 1000 Χ 650 διαφθορά, Κυβέρνηση

Την άποψη ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να αλλάξει η κατάσταση στην Κύπρο, σε σχέση με την διαφθορά, εξέφρασε στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση» στον Πολίτη 107.6 και 97.6 ο νομικός, Ηλίας Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι μεγάλο, αλλά η συγκεκριμένη Αρχή είναι συμβουλευτικό σώμα και όχι παρεμβατικό.

Ορίζοντας το τι σημαίνει «διαφθορά», ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι είναι η άσκηση εξουσίας για ιδίους σκοπούς και όφελος, με αλλότρια κίνητρα και όχι για το κοινό καλό, αλλά για προσωπικό όφελος, ενώ έκανε λόγο και για την κουμπαροκρατία στην Κύπρο. Δυστυχώς, πρόσθεσε, διαφαίνεται ότι υπάρχει στην Κύπρο το πρόβλημα της αναξιοκρατίας και οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχόντων.

Νόμους για ποινικά αδικήματα έχουμε, αλλά εξαρτάται και από το πώς τους εφαρμόζουμε, είπε ο γνωστός νομικός και τόνισε ότι υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες μπορεί κάποιος να κρύψει το οικονομικό όφελος.

Αναφερόμενος στον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, σημείωσε ότι το Σώμα έχει εξουσίες, αλλά το θέμα είναι αν υπάρχει η εμπιστοσύνη σε αυτό για να διερευνήσει αδικήματα διαφθοράς, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει το ποια πρόσωπα βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην Αστυνομία και ο τρόπος με τον οποίο έχουν διοριστεί. Οι ανακριτές μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αλλά οφείλουν να ενημερώνουν τους υψηλά ιστάμενους στο Σώμα και από εκεί ίσως να υπάρχουν διαρροές προς τα υπό διερεύνηση άτομα, είπε ο κ. Στεφάνου.

Ακούστε την παρέμβασή του πιο κάτω:

politis.com.cy