Ιστοσελίδες ρατσιστικού περιεχομένου: μπλοκάρονται διά νόμου

racism διαδίκτυο, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Ιστότοποι ή ιστοσελίδες που περιέχουν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό θα μπορούν να κλείνουν με διάταγμα του δικαστηρίου, ώστε οι χρήστες του διαδικτύου που διαμένουν στη Δημοκρατία να μην έχουν πρόσβαση.

Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με το οποίο δίδεται η εξουσία σε αστυνομικό στο πλαίσιο έρευνας για δημοσιοποίηση ξενοφοβικού ή ρατσιστικού περιεχομένου, να αιτείται μονομερώς από το δικαστήριο την έκδοση διατάγματος για την κατάργηση ή τη μη πρόσβαση από τους χρήστες, σε ιστότοπους που φιλοξενούν ιστοσελίδες με ρατσιστικό περιεχόμενο, ή μπλοκαρίσματος μόνο του παράνομου υλικού.

Ο αστυνομικός ανακριτής, για να προσφύγει στο δικαστήριο χρειάζεται εντολή από τον Αρχηγό Αστυνομίας και κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα. Το δικαστήριο θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα και να διατάζει συμμόρφωση, άμεσα ή εντός εύλογης προθεσμίας ή υπό όρους που το ίδιο το δικαστήριο θα θεωρήσει σκόπιμους, μέχρι και την αποπεράτωση της ποινικής διαδικασίας, αφού ικανοποιηθεί ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία για τη διάπραξη ενός τέτοιου αδικήματος, μέσω συγκεκριμένου ιστότοπου ή ιστοσελίδας. Με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται επίσης και η μη συμμόρφωση προσώπου εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένα τέτοιο διάταγμα και θα τιμωρείται με φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εκατόν εβδομήντα χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αναφερόμενη τροποποίηση αποτελεί αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της διανομής ή και διάθεσης παράνομου ρατσιστικού ή ξενοφοβικού υλικού μέσω του διαδικτύου. Η τεχνολογία παρέχει σήμερα διάφορες εφαρμογές που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση του διαδικτύου υπό συνθήκες ανωνυμίας, γεγονός το οποίο μπορεί εύκολα να τύχει εκμετάλλευσης από πρόσωπα τα οποία θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν για δημιουργία εχθρικού κλίματος εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων ή και για την προσέλκυση συμπαθούντων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι μέσω της έγκαιρης κατάργησης ρατσιστικού ή ξενοφοβικού υλικού στο διαδίκτυο ή και η φραγή της διαδικτυακής πρόσβασης σε τέτοιου είδους υλικό, κατόπιν μονομερούς αίτησης του αστυνομικού ανακριτή, στο στάδιο των ανακρίσεων και τούτο ανεξάρτητα από το εάν έχει μέχρι τότε εντοπιστεί ο δράστης, αντισταθμίζεται η δυσκολία που αντιμετωπίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι διωκτικές Αρχές στο να εντοπίσουν το πρόσωπο το οποίο έχει αναρτήσει το παράνομο υλικό και κατ’ επέκταση το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρις ότου καταστεί εφικτή η δίωξή του. Με το μέτρο αυτό η διάδοση του παράνομου αυτού υλικού περιορίζεται και η βλάβη που αυτό προκαλεί αποτρέπεται ή έστω μετριάζεται.

Πηγή: Philenews/Μιχάλης Χατζηβασίλης