Κανένας εφησυχασμός παρά την θετική επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο

ImageHandler 4 Coronavirus, επιδημιολογική εικόνα, εφησυχασμός, Κρούσματα

Ακόμα και αν η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο είναι σε μεγάλο βαθμό θετική, οι χθεσινές ανακοινώσεις των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και ότι ιός είναι ακόμα ανάμεσα μας. Οι ειδικοί συστήνουν προσοχή και επισημαίνουν την τεράστια σημασία τόσο των ελέγχων όσο και της συνέχισης της εφαρμογής των μέτρων αυτοπροστασίας.

Χθες ανακοινώθηκαν επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία προέκυψαν από σύνολο 1.176 εργαστηριακών διαγνώσεων ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στην ελεύθερη Κύπρο σε 1.021.

Το προφίλ των χθεσινών νέων κρουσμάτων:

Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στο πλαίσιο του ελέγχου 10 χιλιάδων εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά την δεύτερη και τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων και πρόκειται για εργαζόμενη σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάφο.

Το δεύτερο κρούσμα, εντοπίστηκε κατόπιν εξέτασης από ιδιωτική πρωτοβουλία και αφορά και πάλι σε Σέρβο ποδοσφαιριστή, της Δόξας αυτή τη φορά, που ήρθε στην Κύπρο στις 10 Ιουλίου. Υποβλήθηκε σε εξέταση στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου που διενεργεί η ομάδα της Κατωκοπιάς στους ποδοσφαιριστές της.

Τα υπόλοιπα 5 κρούσματα εντοπίστηκαν στις τάξεις μεταναστών, στους οποίους διενεργήθηκε έλεγχος πριν την ένταξή τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Πουρνάρα. Είχαν φτάσει στα κατεχόμενα από την Συρία μέσω Τουρκίας. Μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου.

Η πορεία της πανδημίας

Νέα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι τις 9 Ιουλίου, στην χώρα μας, θετικά στον ιό στην Κύπρο είχαν εντοπιστεί 1010 άτομα, με 845 εξ αυτών να έχουν πλήρως αποθεραπευτεί.

Τις τελευταίες 14 ημέρες, εντοπίστηκαν 18 κρούσματα, εκ των οποίων τα 11 αφορούσαν άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό και τα 7 αποτελούσαν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης του ιού.

To 89% των κρουσμάτων των τελευταίων 2 βδομάδων είναι άνδρες και το 11% γυναίκες. Ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-59.

Η τελευταία εισαγωγή ασθενούς στο νοσοκομείο ήταν στις 28 Ιουνίου και ο οποίος έλαβε εξιτήριο στις 6 Ιουλίου, ενώ δεν υπήρξαν νέες εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο

Μπορεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο να είναι εξαιρετική εδώ και βδομάδες, τα δεδομένα ωστόσο παγκόσμια δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Εν τη απουσία εμβολίου, η κατάσταση παραμένει ρευστή και παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «χρειάζεται εγρήγορση. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο να υπάρξει τυχόν επιδείνωση αλλά και να λάβουμε και πάλι μέτρα προστασίας και να υπάρξουν περιορισμοί.»

Στο πλαίσιο αυτό, στο Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, έχουν ετοιμαστεί πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού.

«Έχουμε κάνει σχεδιασμούς για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα με διάφορα σενάρια, ευχόμενοι βεβαίως να συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση όλοι μας και να έχουμε μια ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς όπως κάθε χρόνο,» σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε και την σημασία της τεχνολογίας στα σχολεία στην σήμερον εποχή, με τον Υπουργό Παιδείας να αναφέρει ότι σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να ετοιμάζουν σχέδιο, που θα στοχεύει στην ενίσχυση της δυνατότητας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω και του εξοπλισμού των σχολείων με το απαραίτητο υλικό.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος