Καραγιάννης: Γιατί δεν αποφασίστηκε lockdown-«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα»

«Τα συμπτώματα της Όμικρον είναι σχεδόν τα ίδια με τη γρίπη αλά υπάρχει ένα σύμπτωμα που την ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα εξάνθημα στο δέρμα που δεν είδαμε σε άλλες μεταλλάξεις»

1EED45F5 450A 4FE4 932C 240CF414F952 Covid-19, Καραγιάννης, ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

Βέβαιος ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες λόγω τις επικράτησης της Όμικρον, είναι το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ο δρ Καραγιάννης σχολίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ εξήγησε τους λόγους που η Κυβέρνηση δεν πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε αυστηρό lockdown.

Συγκεκριμένα είπε πως, «από τους αριθμούς που έχουμε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όμικρον έχει επικρατήσει στην κοινότητα και θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα».

Όσον αφορά τα νέα μέτρα εξήγησε πως εάν επρόκειτο για ένα στέλεχος που ήταν σοβαρά νοσογόνο και δεν είχαμε την εμβολιαστική κάλυψη που έχουμε αυτή τη στιγμή θα είχαμε ένα σκληρό lockdown.

«Η όμικρον δεν προστατεύεται επαρκώς από τα δύο εμβόλια. Το τρίτο εμβόλιο συστήνεται χωρίς περιστροφές, γιατί αποδίδει. Οι ιοί, όπως η Όμικρον, που μεταδίδονται τόσο γρήγορα, στη συνέχεια καίγονται και παρουσιάζουν πτώση των περιστατικών», εξήγησε ο δρ Καραγιάννης.

Σημείωσε επίσης πως, «τα συμπτώματα της Όμικρον είναι σχεδόν τα ίδια με τη γρίπη αλά υπάρχει ένα σύμπτωμα που την ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα εξάνθημα στο δέρμα που δεν είδαμε σε άλλες μεταλλάξεις».

Τέλος  όσον αφορά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο δρ Καραγιάννης είπε πως «είναι κάτι που θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη γιατί θεωρήσαμε ότι είναι καλό τις επόμενες ημέρες να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να πάρουμε αποφάσεις που μπορεί να είναι πιο αυστηρές από τις χθεσινές».