Καραγιάννης: Γιατί να εμβολιαστούν οι ηλικίες 18 με 21- «Ήταν αναγκαίο το lockdown»

Για τη χαλάρωση των μέτρων και τη χρησιμότητα των εμβολίων μίλησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά ανέφερε ότι «οι δύο εβδομάδες του lockdown ήταν απόλυτα αναγκαίες, για να κατεβάσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων πιο ραγδαία κάτω, κάτι που θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο να προχωρήσουν τα πράγματα ως είχαν.  Δεν είναι μόνο τα περιοριστικά μέτρα που βοήθησαν αλλά και η αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη και ο θερμός καιρός που μας επιτρέπει να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους».

Συνέχισε τονίζοντας ότι «εάν θα συνεχίσει αυτή η καλή εικόνα, θα διαφανεί τις επόμενες μία δύο εβδομάδες με τη φιλελευθεροποίηση περισσότερων δραστηριοτήτων και την έλευση των τουριστών στην Κύπρο. Εάν τα πράγματα βαίνουν καλώς, τότε σιγά σιγά θα επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανονικότητας».

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί να αυξηθεί το περιθώριο των 72 ωρών των rapid test, απάντησε ότι «αυτό είναι ένα μέτρα που έχει εισαχθεί για μικρό χρονικό διάστημα, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες για επιτήρηση της κατάστασης. Δεν είναι ένα μέτρο που θα μείνει καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Ερωτηθείς εάν τα εμβόλια που έχουμε τώρα προφυλάσσουν από την ινδική μετάλλαξη, εξήγησε ότι «φαίνεται να προφυλάσσουν. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις για κάποια εμβόλια που είναι πιο «αποτελεσματικά», αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα ή είναι μια προσπάθεια των εταιρειών να πουλήσουν εμβόλια».

Σε σχέση με τους θανάτους εμβολισμένων, επεσήμανε ότι «αναμένεται ένα ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν να μην κάνουν ποτέ αντισώματα. Επομένως αυτά τα άτομα παραμένουν ευάλωτα. Αυτό γίνεται και με άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης που 35% των εμβολιασμένων δεν κάνουν αντισώματα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού των νεαρών ηλικιών όπως οι 18-20, σημείωσε ότι «τα άτομα αυτά εάν δεν εμβολιαστούν θα συνεχίσουν να ενεργούν ως δεξαμενή μολύνσεων. Ενόσω ο ιός θα διακινείται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, τότε πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί.  Οι εμβολιασμένοι έτσι κι αλλιώς πολλαπλασιάζουν το ιό σε χαμηλότερα επίπεδα».

Πηγή: Sigmalive

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024