Καραγιάννης: Η νέα υποπαραλλαγή BQ1 του κορωνοϊού αναμένεται και στην Κύπρο

Η υποπαραλλαγή BQ1 του κορωνοϊού αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της και στην Κύπρο δήλωσε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης

E5B29559 1AB5 4F8E AB3E 2563B0DEA5BC

Η υποπαραλλαγή BQ1 του κορωνοϊού αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της και στην Κύπρο, είπε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθησυχάζοντας ωστόσο ότι δεν είναι περισσότερο νοσογόνα από τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο Καθηγητής επισήμανε ότι η BQ1 ανιχνεύθηκε την Τρίτη στην Ελλάδα και πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Κύπρο.

Σε ερώτηση πώς προβλέπεται να είναι ο Χειμώνας, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι αυτό δεν είναι γνωστό. «Προβλέπω ότι θα έχουμε κάποια έξαρση αλλά δεν θα είναι μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων, μάλλον θα είναι στα επίπεδα της έξαρσης που είχαμε το Καλοκαίρι», σημείωσε.

Εξήγησε ότι τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, δεν φαίνονται να είναι πιο νοσογόνα από τα προηγούμενα, επομένως δεν αναμένεται να πιεστούν τα συστήματα υγείας και κατ΄ επέκταση να χρειαστεί να παρθούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα εκτός από την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

«Θεωρώ ότι έχουμε συνηθίσει στην χαλαρότητα και είναι δύσκολο να επανέλθουμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν. Αν χρειαστεί, ο κόσμος πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που ήδη γνωρίζει για να εμποδίσουμε την εξάπλωση», είπε.

Στην Ελλάδα, ανέφερε, ανιχνεύθηκε η BQ1 η οποία είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον 5. «Διαδίδεται αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ. Αντιστοιχούσε την περασμένη εβδομάδα στο 11% των κρουσμάτων που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει η υποπαραλλαγή αυτή να εκτοπίσει την Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται οι παραλλαγές αυτές να είναι περισσότερο νοσογόνες, είναι εξίσου [νοσογόνες] όπως και οι προηγούμενες της Όμικρον. Με άλλα λόγια πιο ήπιες από ό,τι ήταν η Δέλτα, που ήταν η χειρότερη», πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής κάλεσε τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι «κάνουν λάθος που δεν θωρακίζονται διότι δεν ξέρουμε ποιος θα νοσήσει και πόσο σοβαρά θα νοσήσει. Αν θέλουν να προστατεύσουν την υγεία τους καλό κάνουν να εμβολιαστούν», κατέληξε.