Καραγιάννης: Περιορισμός μετακινήσεων πάραυτα – Η πιθανότητα κλεισίματος σχολείων

"Μια συλλογική προσπάθεια θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται"

p6zunznkyz4 Πέτρος Καραγιάννης

Τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσον θα μειωθεί ο αριθμός κρουσμάτων, ανέφερε ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο».

Ο δρ Καραγιάννης σχολίασε την πιθανότητα να κλείσουν τα σχολεία ενώ ανέφερε πως το μέτρο περιορισμού μετακινήσεων θα πρέπει να παρθεί συλλογικά.

Συγκεκριμένα ο δρ Καραγιάννης είπε πως, «τις τελευταίες δέκα μέρες καταγράψαμε ένα αριθμό περιστατικών που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχαμε το πρώτο κύμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και ακόμα πιο ανησυχητικό για εμένα είναι η διασπορά του ιού σε πολλαπλές επιχειρήσεις , σχολεία και άλλες δραστηριότητες. Αυτό καταδεικνύει ότι ο ιός μπήκε για καλά στην κοινότητα και κτυπά παντού».

Πρόσθεσε πως στο «κόκκινο» βρίσκονται Λεμεσός και Πάφος. «Ευτυχώς στις άλλες περιοχές υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι περιορισμένης κλίμακας και ελπίζω να παραμείνει έτσι. Τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσον τα μέτρα που παρθήκαν αποδίδουν και έτσι να μπορέσουμε να δούμε πτωτική τάση στον αριθμό κρουσμάτων».

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία ο δρ Καραγιάννης, είπε πως δεν είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν κρούσματα σε Γυμνάσια και Λύκεια όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας γιατί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού μειώνεται.

«Ο ιός μεταδίδεται στα παιδιά σε κοινωνικές και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Εάν μεταφερθεί περαιτέρω στα σχολεία, τότε θα αρχίσουν να υπολειτουργούν. Τότε, είναι απόφαση του υπουργού Παιδείας εάν θα κλείσουν», είπε.

Τέλος ο δρ Καραγιάννης είπε πως θα πάρει χρόνο και θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των ατόμων εάν θα υπάρξει μείωση κρουσμάτων.

Κατά τη δική του γνώμη, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων θα πρέπει να παρθεί πάραυτα.

«Όσον πιο γρήγορα το κάνουμε αυτό τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μια συλλογική προσπάθεια θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα», είπε.

Πηγή: Sigmalive