Κατά βούληση τα ιδιωτικά σχολεία – Άλλα ανοίγουν, άλλα συνεχίζουν online

school class Coronavirus, online μαθήματα, επαναλειτουργία, ιδιωτικά σχολεία, Παιδεία

Πως προχωρούν

Κατά βούληση ανοίγουν τα ιδιωτικά σχολεία, αφού παρά την απόφαση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων για άνοιγμα των σχολείων, υπόκειται στο κάθε σχολείο ξεχωριστά να καθορίσει πως θα προχωρήσει με άλλα να ανοίγουν και άλλα να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση.

Όπως εξήγησε στην Offsite, ο Πρόεδρος των Ιδιωτικών Σχολείων, Γιώργος Κρητικός, “o Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολείων που αφορά κατά κύριο λόγο σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης αποφάσισε να ανοίξει κανονικά τα σχολεία, ωστόσο υπόκειται στο κάθε σχολείο να αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι. Υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία διαφόρων ειδών, τα ιδιωτικά σχολεία που ακολουθούν το πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων είναι υποχρεωμένα να ακούσουν τις οδηγίες που θα λάβουν τα δημόσια σχολεία, δηλαδή θα ανοίξουν και θα παρακαθίσουν και τις Παγκύπριες εξετάσεις. Τα υπόλοιπα σχολεία διαφορετικού τύπου μπορούν αν θέλουν να μην ανοίξουν, αλλά είναι όλα υποχρεωμένα να κάνουν τελικές εξετάσεις για τους τελειόφοιτους τους”.

Σε δηλώσεις που πήραμε από διάφορα ιδιωτικά σχολεία ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα με σχολεία που σκέφτονται να ανοίξουν για μικρές ηλικίες και άλλα που ανοίγουν κανονικά για όλους.

Όπως δήλωσε ο Ιδιοκτήτης του Grammar school, Δημήτρης Γρηγοριάδης, “το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Grammar School αποφάσισε να μην ανοίξει καθόλου για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς, αλλά να συνεχίσει την τηλεκπαίδευση. Τα μαθήματα και οι τελικές εξετάσεις θα γίνουν online”

Όσον αφορά το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο υπάρχουν προβληματισμοί για την επιστροφή ορισμένων τάξεων χωρίς ωστόσο να έχει παρθεί ακόμη συζήτηση. “δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και για ποιες ηλικίες. Υπάρχουν σκέψεις να ανοίξουν μόνο για τις μικρότερες ηλικίες για να διευκολυνθούν και οι γονείς και τα παιδιά για να μην μείνουν κλεισμένα σπίτι. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ασφαλείς τρόπους σε περίπτωση που ανοίξουν. Οι σκέψεις που γίνονται είναι για Νηπιαγωγεία και πρώτη, δευτέρα τάξη δημοτικού να ανοίξουν. Οι υπόλοιπες τάξεις τρίτη- έκτη θα συνεχίσουν τα μαθήματα online μέχρι τα μέσα Ιουνίου που τελειώνει και η χρονιά. Τις επόμενες μέρες θα παρθούν αποφάσεις. Ο προβληματισμός μας είναι για την επιστροφή των μικρών παιδιών αν θα γίνει και πως θα γίνει”.

Όπως πληροφορηθήκαμε από αρμόδια πηγή του ιδιωτικού σχολείου Pascal όσον αφορά το Δημοτικό τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις τους. “Όπως φαίνεται θα επιστρέψουν κανονικά τα παιδιά στις τάξεις, αυτό ήταν που θέλαμε. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου όπως και οι λεπτομέρειες για την λειτουργία. Σίγουρα, δημιουργούνται κάποιες δυσκολίες αναφορικά με την τοποθέτηση στις τάξεις, αλλά σαν ιδιωτικό σχολείο έχουμε την ευχέρεια και το προσωπικό για να οργανωθούμε”. Όπως πληροφορούμαστε, το Γυμνάσιο και το Λύκειο θα συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση μέχρι 22/5 και μετά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις.

Εξετάσεις εισδοχής μαθητών σε Ιδιωτικά Γυμνάσια

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε τα ιδιωτικά σχολεία ήταν οι εξετάσεις εισδοχής των παιδιών της έκτης Δημοτικού στα Ιδιωτικά Γυμνάσια. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κρητικός οι εξετάσεις αυτές διευθετήθηκαν από τις 16 Μαΐου μέχρι τις 27 Μαΐου.

Πηγή: offsite