Καταχρεωμένοι αλλά και με περιουσία οι Κύπριοι

a 3

Από τα πιο πλούσια αλλά και τα πιο καταχρεωμένα είναι τα κυπριακά νοικοκυριά στην Ευρώπη. Έχουν πολλά δάνεια αλλά και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κάνοντας τη διαφορά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat δείχνουν ότι τα νοικοκυριά που κατέχουν τις περισσότερες συνολικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν η Κύπρος (141,5%), η Δανία (133,2%) και η Ολλανδία (119,8%).

Σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν, για τα κυπριακά νοικοκυριά είναι λίγο πιο πάνω από το 250%, για την Ολλανδία είναι πιο κάτω από 350% και για τη Δανία κοντά στο 300% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν εν μέρει αυτό που αναφέρει το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ότι υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές στην Κύπρο. Δηλαδή υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν χρέη αλλά και περιουσιακά στοιχεία κι όμως δεν προχωρούν σε διευθετήσεις των υποχρεώσεών τους.

Τα συνολικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε €33,85 δισ. το 2016. Τα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν κυρίως ασφάλειες, συντάξεις, καταθέσεις και μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων. Όσον αφορά στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, το 2016 ανήλθαν σε €10,11 δισ., με τα δάνεια να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των συνολικών χρηματο-οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Τα περισσότερα από αυτά ελήφθησαν για αγορά κατοικίας (ενυπόθηκα δάνεια). Κατά τα τελευταία έτη οι συνολικές χρηματο-οικονομικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών παρέμειναν σχετικά σταθερές γύρω στο 70% του ΑΕΠ στην ΕΕ. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι πιο εμφανής στα συνολικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών της ΕΕ. Μειώθηκαν από 213% του ΑΕΠ το 2006 σε 182% το 2008, πριν από μια ανάκαμψη στο 205% το 2009 και μια επακόλουθη σταθερή αύξηση που θα φτάσει σχεδόν το 230% του ΑΕΠ το 2016. Με άλλα λόγια, τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην ΕΕ ήταν ελαφρώς υψηλότερα όσον αφορά το ΑΕΠ το 2016 από ό,τι πριν από την κρίση.

Ο λόγος των χρηματο-οικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών προς το ΑΕΠ είναι ο υψηλότερος στις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σχετικούς όρους, το 2016 τα συνολικά χρηματο-οικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 227,1% του ΑΕΠ και οι υποχρεώσεις 67,8%. Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα συνολικά χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών ήταν περίπου τριπλάσια του ΑΕΠ στις Κάτω Χώρες (332,5% του ΑΕΠ), το Ηνωμένο Βασίλειο (329,3%) και το Βέλγιο (314,9%).

Πηγή: Φιλελεύθερος