Καταιγίδα “Eva”: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Κίτρινη προειδοποίηση το μεσημέρι

Κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία - Μέχρι πότε θα ισχύει;

image 4 Καιρός, ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Η κακοκαιρία EVA αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο από το μεσημέρι και μετά. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκδοθεί Κίτρινη Προειδοποίηση για η οποία θα τεθεί σε ισχύ το μεσημέρι. Η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 12:00 μέχρι τις 8:00 το βράδυ. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή. Η ένταση της βροχής αναμένεται να κυμανθεί από 35 μέχρι 50 χιλιοστά ανά ώρα ενώ πιθανό να πέσει και χαλάζι.

Η πρόγνωση του καιρού:

Το βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία “EVA” κινείται νοτιοανατολικά και αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα, αρχικά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά παράλια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα. Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος ενώ από το μεσημέρι και μετά αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα εκδηλώνονται στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και προοδευτικά και σε υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Σε καταιγίδα ενδέχεται να πέσει και χαλάζι. Τοπικά τα φαινόμενα πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 μποφόρ, για να καταστούν σύντομα κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί και τοπικά μεταβλητοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και τοπικά μέτριοι, 4 μποφόρ, ενώ παροδικά σε προσήνεμες παράλιες περιοχές μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα αρχικά θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, ωστόσο σταδιακά μέχρι το μεσημέρι θα καταστεί γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 22 στα νοτιοδυτικά, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος ενώ αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενούν και θα περιορίζονται κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά, κατά διαστήματα συννεφιασμένος, με μεμονωμένες βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού και αργότερα και στα ορεινά. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, με μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα νοτιοδυτικά και στα νότια παράλια.

Την Πέμπτη θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένης καταιγίδας, αρχικά στα ανατολικά παράλια και αργότερα στα ορεινά, κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Πέμπτη, για να παραμείνει κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.