Κατακεραυνώνουν την Κυβέρνηση για επί πληρωμή rapid test AKEΛ – Οικολόγοι

Επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της παροχής δωρεάν rapid test στους πολίτες, το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καλώντάς την να ανακαλέσει.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ: «Το ΑΚΕΛ καλεί ξανά την κυβέρνηση να αναστείλει και να επανεξετάσει την απόφαση για κατάργηση των δωρεάν rapid test, σημειώνοντας ότι «η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αντιβαίνει με την ανάγκη να συνεχιστούν μαζικά τα rapid test, ως μέτρο πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας. Επιπρόσθετα, αυτή η απόφαση θα καταλήξει να επιβαρύνει οικονομικά εργαζόμενους του τόπου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους».

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εισακούσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που συνέστησε αύξηση της πρόσβασης σε δωρεάν rapid test και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να είναι καθολικές, προσβάσιμες, έγκαιρες και δωρεάν».

«Επισημαίνουμε ακόμα ότι και η επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση επεσήμανε, και αυτή, την ανάγκη να συνεχιστούν τα μαζικά τεστ ενώ επανεξέταση της απόφασης έχει ζητήσει και η Επίτροπος Διοικήσεως. Γνώμονας της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι –όχι να εξαναγκάσει- αλλά να πείσει και να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να εμβολιαστούν», αναφέρει στη συνέχεια.

Καταληκτικά σημείωνει ότι «το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει από χθες να εγγραφεί και να συζητηθεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής η απόφαση για κατάργηση των δωρεάν rapid test».

Οικολόγοι: Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στις χρεώσεις των τεστ ταχείας ανίχνευσης

Την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρει, σε ανακοινώσή του, ότι εκφράζει την αντίθεσή του στις χρεώσεις των τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 (Rapid test), τονίζοντας ότι «η δημόσια υγεία πρέπει να είναι δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης που η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο νησί μας – αλλά και σε όλο τον κόσμο – η οικονομία του νησιού μας δεν έμεινε ανεπηρέαστη, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να χάσουν την εργασία τους ή να δουν τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους να μειώνονται δραματικά. Οι δύσκολες οικονομικές εποχές που η κοινωνία μας βιώνει δεν πρέπει να επιβαρυνθούν και με το κόστος της εξέτασης για τον Covid».

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση όπως ανακαλέσει την απόφασή της για χρεώσεις στα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου», σημειώνει καταληκτικά.

Tags: Coronavirus

Ροη Ειδησεων

Ο Αβραάμης από την Αγία Νάπα κέρδισε την δεύτερη θέση στους αγώνες του ΙΡΑ στη Ρουμάνια

Την Δεύτερη θέση κα το αργυρό μετάλλιο κατέλαβε για την Κύπρο ο Αβράμης Αβραάμ από…

23 Μαΐου, 2024

Παραλίμνι: Πανηγύρι Αγάπης για το Ειδικό Σχολείο Απόστολος Βαρνάβας

Το Πανηγύρι Αγάπης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στις 5 το απόγευμα στην…

23 Μαΐου, 2024

Νέα τραγωδία: Έχασε την ζωή του 43χρονος μετά από τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο

Σε νέα θανατηφόρα σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του…

23 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Σταρόβας: Υπέστη κολπική μαρμαρυγή

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα για τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοκοσομείο. Σύμφωνα με την αποκάλυψη…

23 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις…

23 Μαΐου, 2024

Το δικό της γλυπτό Κολοκάσι απέκτησε η Σωτήρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το γλυπτό του παραγωγού Κολοκασιού στολίζει από χθες τον Δήμο Σωτήρας. Ο Δήμος αποφάσισε να…

23 Μαΐου, 2024