Καταπολέμηση εμπορίας προσώπων και προστασία θυμάτων στην Κύπρο

Για μηδενική ανοχή στην εμπορία προσώπων έκαναν λόγο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

4352F64D 9902 4D13 A6BB 244981A7EBF6

Για μηδενική ανοχή στην εμπορία προσώπων έκαναν λόγο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέφη Δράκου και Κυριάκος Κούσιος αντίστοιχα, ενώ στην ανάγκη σφαιρικής προσέγγισης για προστασία των θυμάτων αναφέρθηκε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση. Οι τρεις αξιωματούχοι υπέγραψαν σήμερα πλαίσιο Μνημονίων Συνεργασίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου καθώς και την προστασία και στήριξη των θυμάτων.

Η υπογραφή των μνημονίων έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης παρουσία και του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Σύμφωνα και με κοινή ανακοίνωση των εμπλεκόμενων Υπουργείων, στο πλαίσιο εντάσσονται δύο μνημόνια. Πρώτον, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων για πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στον τομέα της εργασιακής εκμετάλλευσης, που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εργασίας. Δεύτερον, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας Κύπρου και Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για τον χειρισμό, την προστασία και την ενημέρωση των θυμάτων της εμπορίας προσώπων, που υπεγράφη τον Ιανουάριο 2022, μεταξύ της Υπουργού Δικαιοσύνης και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Μετά το πέρας της υπογραφής των Μνημονίων ακολούθησαν δηλώσεις από τους τρεις Υπουργούς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Οι τρείς Υπουργοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για διατμηματικό συντονισμό και συνεργασία με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων.

Η κ. Δράκου ανέφερε ότι στόχος της υπογραφής των μνημονίων είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι για αυτή την μορφή εγκλήματος που υπάρχει, όπως είναι η εμπορία προσώπων, είναι μηδενική η ανοχή της πολιτείας. Για αυτό, συνέχισε, η κ. Δράκου θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητο να συντονίσουμε τις ενέργειες μεταξύ των τριών Υπουργείων με ένα τρόπο έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι πιο αποτελεσματικές και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η προσπάθεια μας τον τελευταίο χρόνο απέδωσε καρπούς, είπε η κ. Δράκου, αφού είχαμε εννέα καταδικαστικές αποφάσεις εκ των οποίων οι τέσσερεις σχετίζονται με την εργασιακή εκμετάλλευση. Η Υπουργός πρόσθεσε ότι με αυτές τις νέες καταδίκες το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία ένα στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Η κ. Δράκου διαβεβαίωσε πως «διαρκής και αμετάθετος είναι ο στόχος μας για την εξάλειψη του trafficking. Αυτής της ακραίας μορφής εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης των θυμάτων που προσβάλλει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες και τον πολιτισμό μας».

Από πλευράς του, ο κ. Κούσιος είπε ότι στέλνουμε το ηχηρό μήνυμα για μηδενική ανοχή σε μια σοβαρή μορφή εγκληματικότητας, όπως είναι η εμπορία προσώπων. Και αυτό, συνέχισε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία των τριών υπουργείων παίρνει μέσω των μνημονίων μια νέα μορφή. «Τα τμήματα των Υπουργείων μας θα μπορούν να συνεργαστούν με συγκεκριμένες διαδικασίες με ένα και αποκλειστικό στόχο την πάταξη του αδικήματος της εμπορίας προσώπων», δήλωσε ο Υπουργός.

Με τη σειρά της, η κ. Ανθούση είπε ότι είναι πεποίθηση της κυβέρνησης ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και προστασία των θυμάτων απαιτείται σφαιρική, πολυθεματική και συντονισμένη προσέγγιση. Ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε, βρισκόμαστε δίπλα στα θύματα, προσφέροντάς τους πληροφόρηση, καθώς και υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, βοήθεια για στέγαση, απασχόληση και κοινωνική επανένταξή τους.

«Για του λόγου το αληθές, για το έτος 2022, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου κλήθηκαν και συνέδραμαν σε 123 αναφορές και χειρίστηκαν πιθανά θύματα εμπορίας, προσφέροντας εξατομικευμένη στήριξη ανάλογα με τις ανάγκες», κατέληξε η Υφυπουργός.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, χαιρέτισε την υπογραφή των Μνημονίων και δήλωσε ότι απομένει στην Αστυνομία να τα υλοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επί του επιχειρησιακού πεδίου, συνέχισε, τέτοιας φύσεως υποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν ενώπιον δικαστηρίου και θέλει πάρα πολύ συντονισμό.

«Ευχαριστούμε και τον Γενικό Εισαγγελέα που προωθεί τις υποθέσεις αυτές ενώπιον δικαστηρίου και κατ’ επέκταση τα δικαστήρια που έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να εκδικάζονται τάχιστα ούτως ώστε να μην υπάρχει ούτε φυγή των θυμάτων, είτε οποιαδήποτε παρεμβολή στην μαρτυρία τους», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ