Καταργούνται την Πέμπτη τα SMS και αλλάζει η καθημερινότητα – Επιστροφή 32.000 εργαζομένων

Μετά την 4η Μαΐου 2020 και το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων έρχεται η δεύτερη «ημερομηνία-κλειδί» για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας. Από τις 21 Μαϊου καταργούνται πλήρως τα sms και είναι ελεύθερη η διακίνηση των πολιτών. Η Κύπρος πηγαίνει ολοταχώς για τη δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, η οποία αρχίζει από την Πέμπτη 21 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια ανατροπή στις εισηγήσεις των υπουργών και των επιστημόνων που περιλαμβάνονται στη στρατηγική άρσης των μέτρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιστρέφουν πάνω από 32.000 εργαζόμενοι. Η αρχή γίνεται την Πέμπτη με το άνοιγμα κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. Τα κομμωτήρια /κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής, απασχολούν γύρω στα 5.484 άτομα σε ένα σύνολο 4.127 επιχειρήσεων, συνεισφέροντας γύρω στο 1% στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης, η οποία περιλαμβάνει εστιατόρια, μπαρ και απασχολεί 25.475 άτομα. Ο τομέας συνεισφέρει στο 3,1% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας. Το 71,2% αφορά εστιατόρια και το 24,6% αφορά μπαρ. Τα πρακτορεία στοιχημάτων θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και είναι τομέας ο οποίος συνεισφέρει 0,9% στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας, απασχολεί 1.337 άτομα και ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι 548. Επίσης, στις 21 Μαίου αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια.

Συγκεκριμένα:

Από 21 Μαΐου 2020

-Ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κλπ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα.
-Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας.
– Επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής.

Από 1η Ιουνίου 2020

– Λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες.
– Πλήρης λειτουργία στα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.
Επαναλειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχαιολογικών
και ιστορικών χώρων.
-Επαναλειτουργία πρακτορείων στοιχημάτων.
– Επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας.

Η πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε στις 4 Μαϊου. Η πρώτη ημερομηνία σηματοδότησε την επιστροφή περίπου 70.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, ενώ περίπου 18.000 επιχειρήσεις ανέβασαν ρολά. Κατά κύριο λόγο αφορούσε επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και του κατασκευαστικού τομέα. Αν όλα πάνε καλά σε επίπεδο κρουσμάτων, η τρίτη φάση άρσης των περιορισμών θα αρχίσει από τις 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου. Περιλαμβάνει το άνοιγμα εμπορικών κέντρων /πολυκαταστήματα, αεροδρόμια/αεροπορικές εταιρείες – σταδιακά και υπό όρους, λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων, υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ξενοδοχεία, παραλίες, προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας, θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου, γυμναστήρια, καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκει την οικονομία σε κρίσιμη καμπή. Σε θετικό πρόσημο παραμένει η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας ωστόσο τον χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,3% έναντι ανάπτυξης 1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πηγή: Philenews

Tags: Coronavirus

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024