Κατάθεση ψυχής μητέρας ατόμου με αυτισμό – «Υπάρχουν δύο λύσεις» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Έχω περάσει πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά και πολύ ωραία χρόνια. Ο αυτισμός δεν περνά με φαρμακευτική αγωγή»

AARKA8s 3 Άδα Σταματάτου, Αυτισμός, Η ζωή μου με τον Γιάννη

Για τα άτομα με αυτισμό και την αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν από την Πολιτεία μίλησε στο Πρωτοσέλιδο η Άδα Σταματάτου η μητέρα του Γιάννη, ενός νέου που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Η κ. Σταματάτου διατηρεί σελίδα στο Facebook με όνομα «Η ζωή μου με το Γιάννη», όπου δημοσιεύει τις δράσεις που κάνει με τον γιό της. 

Η κ. Σταματάτου ανέφερε αρχικά ότι ο σκοπός της ήταν να φέρει στην καθημερινότητα την εικόνα ενός αυτιστικού ατόμου. «Το πώς κινείται και πως συμπεριφέρεται έτσι ώστε αν συναντήσει κάποιος ένα αυτιστικό άτομο στο δρόμο να ξέρει ότι είναι αυτιστική συμπεριφορά, να ξέρει ότι είναι ένας Γιάννης».

Συμπλήρωσε ότι όσα και να διαβάσει κάποιος για τον αυτισμό δεν θα καταλάβει αν δεν δει ένα αυτιστικό άτομο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που κάνουν τα αυτιστικά άτομα. «Αν δούμε έναν αυτιστικό στο σουπερμάρκετ, να καταλάβουμε γιατί φωνάζει και γιατί κινείται περίεργα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θέλεις να γυρίσεις από την άλλη γιατί σε ενοχλεί».

Η κ. Σταματάτου μίλησε και για το βιβλίο που έγραψε, διευκρινίζοντας ότι προσπαθεί με απλά παραδείγματα να μεταφέρει μικρές ιστορίες για τον αυτισμό. «Είναι ένα βιβλίο που σε σπρώχνει να συνεχίσεις αντίθετα με όσα σου συμβαίνουν. Μπορεί να το διαβάσει οποιοσδήποτε».

Παράλληλα μίλησε και για τη συμβολή του αθλητισμού στον αυτισμό, επεξηγώντας ότι η άσκηση του είναι η πιο φθηνή ψυχοθεραπεία. «Με τον αθλητισμό μπορείς να προβάλεις πράγματα και είναι ένας τρόπος για να κάνω παρέα με τον Γιάννη».

Συμπλήρωσε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κάνουν παρέα γιατί ο Γιάννης είναι κλεισμένος στο δικό του κόσμο. «Συνυπάρχουμε σε αυτό τον κόσμο. Καθόμαστε στον ίδιο καναπέ χωρίς να μιλάμε, αλλά επικοινωνούμε με τον αθλητισμό».

Μιλώντας για τα μέτρα και το lockdown που πέρασε και η Ελλάδα όπως και αρκετές άλλες χώρες, ανέφερε ότι ήταν δύσκολο να αλλάξουν οι συνήθειες ατόμων που έχουν κάποια προβλήματα με την υγεία τους, για αυτό παρακάλεσε την πολιτεία να εξαιρέσει αυτά τα άτομα έτσι να μπορέσουν να πηγαίνουν για κολύμπι.

Η κ. Σταματάτου τόνισε ότι όταν συμβεί κάτι τραγικό στη ζωή σου υπάρχουν δύο λύσεις. Να το καταπιείς και να συνεχίσεις ή να πηδήξεις από το μπαλκόνι. «Εγώ επέλεξα να προχωρήσω».

Παράλληλα μίλησε και για το περιστατικό όπου ένα μικρό κοριτσάκι την πλησίασε στο πάρκο και τη ρώτησε για τον Γιάννη. «Ο Γιάννης έχει πέραση στα παιδιά γιατί είναι ένας γίγαντας με ύψος 1.85». Πρόσθεσε ότι εξήγησε στο παιδάκι τι έχει ο Γιάννης και γιατί συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Επεσήμανε ότι τα μικρά παιδιά ακολουθούν το μοντέλο των γονιών τους. «Αν οι γονείς αδιαφορούν και κοροϊδεύουν, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά», πρόσθεσε. Επιπλέον εξήγησε ότι ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να αλλάζει ανά εξάμηνο και πρέπει να είσαι συνέχεια σε ετοιμότητα και να επικοινωνείς με τον ψυχίατρο του. «Έχω περάσει πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά και πολύ ωραία χρόνια. Ο αυτισμός δεν περνά με φαρμακευτική αγωγή».

Διευκρίνισε ότι τα αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά, για αυτό πολλές φορές χρησιμοποιούν τη βία. «Φυσικά και δεν θέλει να με κτυπήσει ο Γιάννης, αλλά ήταν ο μοναδικός του τρόπος για να μου δείξει ότι ζούσε μέσα στον εγκέφαλο του ένα δράμα».   Καταληκτικά ανέφερε ότι σκέφτεται να κάνει ακόμη ένα βιβλίο που θα αφορά τα παιδιά. «Έτσι θα εξηγήσω στα παιδιά τι είναι ο αυτισμός με απλές λέξεις και εικόνες».

Δείτε το βίντεο: