Καταθέτες Λαϊκής: Τους κούρεψαν €4 δισ. και θα πάρουν πίσω €223 εκατ.

Καταθέτες Λαϊκής Καταθέτες Λαϊκής, Κούρεμα, Νέα Αμμοχώστου

Ψίχουλα θα πάρουν ,όπως φαίνεται, οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι το Μάρτιο του 2013, υπέστησαν κούρεμα καταθέσεων ύψους €4 δισ. Τότε η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής είχε αποτιμηθεί στα €663 εκατ. Τώρα τα καθαρά έσοδα από την πώληση διαφόρων περιουσιακά στοιχείων ανέρχονται στα €192 εκατ. Στα συνολικά περιουσιακά στοιχεία προστίθεται ένα πακέτο 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο αποτιμάται στα €34 εκατ.

Ουσιαστικά, οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής, για κάθε ένα ευρώ που έχασαν λόγω του κουρέματος αναμένεται να λάβουν 0.5 με 0.6 σεντ. Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο ειδικός διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, ανέφερε πως εάν τα περιουσιακά στοιχεία πωλούνταν πιο γρήγορα τα εισοδήματα θα ήταν μεγαλύτερα. Παραδέχθηκε πως τα έσοδα των €223 εκατ. είναι ψίχουλα με τις ζημίες που υπέστησαν οι κουρεμένοι καταθέτες. Όπως είπε, ο κ. Αλεξάνδρου, από τα €223 εκατ. που εισπράχθηκαν από τις πωλήσεις ποσό €31,4 εκατ. έχει καταβληθεί σε διάφορα δικηγορικά γραφεία.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, σε διάφορους δικηγόρους έχει πληρωθεί ποσό €18,9 εκατ. Από αυτό, ποσό €6 εκατ., καταβλήθηκε σε δικηγόρους για την υπόθεση της Λαϊκής εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα περίπου €3,6 εκατ. στη δικαστική υπόθεση εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ποσό €4,9 εκατ. δόθηκε για πληρωμές σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας και €736 χιλ. σε δικηγόρους στην Κύπρο για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Επίσης καταβλήθηκε και ποσό €1,5 εκατ. σε δικηγόρους για αγωγές εναντίον της Λαικής στη Βρετανία , €1 εκατ. σε δικηγόρους στην Ελλάδα και €194 χιλ. στην Ουκρανία. Σε δικηγόρους στη Ρωσία πληρώθηκε ποσό €576 χιλ., στη Μόσχα άλλες €115 χιλ. και ποσό €49 χιλ. δόθηκε σε άλλα δικηγορικά γραφεία.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε πως σύντομα η ΚΤ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για τον διορισμό εκκαθαριστή. Θα προτείνουν, όπως είπε, στο δικαστήριο, τον τερματισμό της διαδικασίας εξυγίανσης και το διορισμό εκκαθαριστή μέχρι τον Νοέμβριο.

Κατά τη συζήτηση , οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής έθεσαν αίτημα να μην πουληθεί το πακέτο των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ύψους €34 εκατ. και να τους δοθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Θα πρέπει, όπως σημείωσαν να τροποποιηθεί ο νόμος, γιατί σήμερα νομοθεσία προβλέπει μόνο τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής. Ο Διοικητής της ΚΤ, σημείωσε, πως εάν βρεθεί νομική λύση, θα συζητηθεί το θέμα στην Αρχή εξυγίανσης.

Πηγή: Philenews/Ελευθερία Παϊζάνου