Κατεχόμενα: 8 κόμματα και 400 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στις «βουλευτικές»

Οκτώ κόμματα καθόρισαν από 50 υποψήφιους σε έξι «επαρχίες» για τις επικείμενες «βουλευτικές εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022. Οι μέχρι στιγμής 400 υποψηφιότητες θα υποβληθούν αύριο στο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», ενώ ο συνολικός αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος με την υποβολή και ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, όλα τα κόμματα έχουν ανακοινώσει τους καταλόγους με τους υποψήφιούς τους εκτός από την κίνηση «Ανεξάρτητος δρόμος», που δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τους δικούς της υποψήφιους αύριο μετά την υποβολή του καταλόγου στο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο».

Τα οκτώ κόμματα που θα λάβουν μέρος στις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είναι: Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), Κόμμα του Λαού (HP), Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Δημοκρατικό Κόμμα (DP), Κόμμα της Αναγέννησης (YDP), Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (TKP-YG), Ανεξάρτητος Δρόμος (BY).

Εξάλλου, τρία κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στις «εκλογές» για «διάφορους λόγους», σύμφωνα με την εφημερίδα. Πρόκειται για το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP) και το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP).

Η δημοσιοποίηση του οριστικού καταλόγου των υποψηφίων στις «εκλογές» θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου από το «ανώτατο εκλογικού συμβούλιο» και η «προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει στις 28 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μια μέρα πριν την ψηφοφορία, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου 2022.

Οι «εκλογικοί κατάλογοι» αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 3 Ιανουαρίου 2022 και η τελευταία ημέρα που επιτρέπεται να δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις και έρευνες για τις «εκλογές» είναι η 8η Ιανουαρίου 2022.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι επιλογή όσων θα μποϊκοτάρουν τις «εκλογές» είναι να κερδίσει το ΚΕΕ. Δεν έχουν καμία σχέση με το ΚΕΕ, πρόσθεσε, και ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα διαδραματίσει ρόλο στο να κερδίσει τις «εκλογές» το κόμμα αυτό είναι οι ηγεσίες των κομμάτων Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού και Κοινοτικής Δημοκρατίας που απέρριψαν επανειλημμένες εκκλήσεις να συνενωθούν κάτω από μία στέγη (εκείνη του CTP) ή να μποϊκοτάρουν μαζικά τις «εκλογές».

Ο Ιζτζάν κατηγόρησε το ΡΤΚ ότι συμπεριφέρθηκε όπως στις «προεδρικές εκλογές» που υπέδειξε δικό του υποψήφιο στον πρώτο γύρο και προκάλεσε την ήττα του Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε ότι ορισμένα άτομα εντός του ΚΚΔ έχουν εμμονή με τον Μεχμέτ Τσακιτζί (πρόεδρο του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης).

Ο Ιζτζάν είπε ότι το ΚΕΚ μαζί με το Κόμμα Νέα Κύπρος, το Κίνημα Ομοσπονδιακή Κύπρος και άλλες οργανώσεις αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις «εκλογές» και ενέτειναν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ότι θα γυρίσουν όλες τις γειτονιές και όλες τις πλατφόρμες και θα εξηγήσουν την θέση τους στον «λαό».

Σύμφωνα με τον Ιζτζάν, ο πρώτος στόχος τους είναι να υπάρξει μια προσέλευση στις κάλπες της τάξης του 50% ή χαμηλότερη που θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα κατοχής που θα δοθεί στον κόσμο. «Το αποτέλεσμα που θα ληφθεί στην κάλπη αργότερα θα διασφαλίσει σημαντικά μηνύματα από την άποψη του τελευταίου σημείου στο οποίο ήρθε η χώρα χάρη στις επαφές που θα πραγματοποιηθούν με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό».

Τα κατεχόμενα, συνέχισε, βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν σοβαρό κίνδυνο κατοχής με στόχο τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων και χαρακτήρισε το ΚΕΕ ως μαριονέτα του ΑΚΡ την Τουρκία λέγοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ πούλησαν τα πάντα στην Τουρκία στο ξένο κεφάλαιο.«Το μόνο χαρτί που έμεινε στα χέρια του Ερντογάν είναι η Κύπρος, όμως ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινή γνώμη θα το επιτρέψουμε αυτό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Τουρκία: Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τροχαίο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες σημειώθηκε στην Τουρκία και…

16 Μαΐου, 2024

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στην Πάφο: Nεκρή γυναίκα που έπεσε από σκαλιά του σπιτιού της

Νεκρή βρέθηκε γυναικα το πρωί της Πέμπτης 16/05 στην Πάφο. Συγκεκριμένα, 68χρονη γυναίκα γύρω στις…

16 Μαΐου, 2024

Συνελήφθη 48χρονος ψευδογιατρός – Έτσι ξεγέλασαν ηλικιωμένη και απέσπασαν €52.000

Υπό κράτηση δυνάμει δικαστικού διατάγματος διάρκειας οκτώ ημερών, τέθηκε άντρας ηλικίας 48 ετών, ο οποίος…

16 Μαΐου, 2024

Χορωδία «Ανεμόεσσα»: Αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια ιστορία που «Δεν Ξεχνώ»

Η Χορωδία «Ανεμόεσσα» του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει το αφιέρωμα Κύπρος, ένα νησί, μια…

16 Μαΐου, 2024

Σλοβακία: Σταθερή αλλά εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του πρωθυπουργού

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γιατροί κατάφεραν να τον σταθεροποιήσουν, ωστόσο η κατάστασή του…

16 Μαΐου, 2024