Κατεχόμενα: αντιπαραθέσεις για τις περικοπές μισθών «για το ταμείο σεισμού»

Συνεχίζεται στα κατεχόμενα η αντιπαράθεση για την περικοπή μισθών που η «κυβέρνηση» θέλει να περάσει με «νόμο» από την «βουλή» για να δημιουργηθεί ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών

1 72

Συνεχίζεται στα κατεχόμενα η αντιπαράθεση για την περικοπή μισθών που η «κυβέρνηση» θέλει να περάσει με «νόμο» από την «βουλή» για να δημιουργηθεί ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών.

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε πως η «νομοθεσία» θα περάσει από την «βουλή» την ερχόμενη εβδομάδα και το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τις περικοπές μισθών και συντάξεων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία υποδομών στο χώρο της παιδείας και της υγείας. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την διάρκεια επίσκεψης στο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας σήμερα, για επιθεώρηση των εργασιών επιδιόρθωσης στο κτίριο, το οποίο είναι παλιό και με πολλά προβλήματα.

Ο κ. Ουστέλ είπε ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στην Άγκυρα επαναβεβαιώθηκε η βούληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία χωρητικότητας 500 κλινών. «Θα υπογράψουμε πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας τον Απρίλιο (με την Τουρκία) και μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το νοσοκομείο», ανέφερε.

Για τον «νόμο» που θα αφορά τις περικοπές, είπε ότι έχει τρία σκέλη, θα αφορά περικοπές μισθών, περιορισμούς στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 και θα δημιουργηθούν πόροι με πρόσθετους φόρους. «Θα δαπανηθούν οι κρατήσεις από τους μισθούς για την παιδεία και την υγεία. Αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε πουθενά αλλού», σημείωσε ο ίδιος.

Όσοι δεν θέλουν αποκοπές από τον μισθό τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο «υπουργείο οικονομικών», σημείωσε λέγοντας ότι δεν θα γίνει καμία αποκοπή από όσους λαμβάνουν μισθό κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

Την εφαρμογή του «νόμου», είπε, θα παρακολουθεί μια ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και οι συντεχνίες και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, οι συντεχνίες έχουν προτείνει στην «κυβέρνηση» οι περικοπές να αφορούν τις συντάξεις και τους μισθούς μόνο ενός μηνός, να δουν το ποσό που θα συγκεντρωθεί, πού θα πάνε τα χρήματα και πώς θα ελεγχθεί ο διαμοιρασμός των οικονομικών πόρων που θα συγκεντρωθούν.

Αυτή η πρόταση, προστίθεται, θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμόδια «επιτροπή» της «βουλής», όπου θα συζητηθεί η προτεινόμενη «νομοθεσία» και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα γίνουν κλιμακωτά, ανάλογα με το ετήσιο ποσό.

Να σημειωθεί ότι οι συντεχνίες έχουν εκφράσει αντιδράσεις για τις περικοπές μισθών επειδή θεωρούν πως η «κυβέρνηση»» με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θέλει να κλείσει το έλλειμμα του «προϋπολογισμού» και όχι να δημιουργήσει υποδομές.

Πηγή:ΚΥΠΕ