Κατεχόμενα: Δεν βάζουν αφτί στον Σουτζούογλου οι πρατηριούχοι – «Θα συνεχίσουμε να βάζουμε βενζίνη σε οχήματα Ε/κ»

Σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του Σουτζούογλου, οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ.

246783023 1089040308534694 3332721710863263389 n ΕΡΣΙΝ ΤΑΤΑΡ, πρατήρια, ΣΟΥΤΖΟΥΚΟΣ, Σουτζούογλου, Ψευδοκράτος

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια καυσίμων στα κατεχόμενα λόγω και της οικονομικής κρίσης. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαΐζ Σουτζούογλου κάλεσε τους πρατηριούχους, το περασμένο Σάββατο, να μην προμηθεύουν με καύσιμα τα οχήματα που φέρουν πινακίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα και σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του Σουτζούογλου, ο Ερσίν Τατάρ, με δηλώσεις του, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά προβαίνει σε ενέργειες για να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας του ψευδοκράτους!

Συγκεκριμένα, μιλώντας με ιδιοκτήτες καταστημάτων στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε πως «η ‘ε/κ διοίκηση’ βάζει χρηματικά πρόστιμα σε Ε/Κ που ψωνίζουν προϊόντα τα οποία είναι πιο φτηνά στο ψευδοκράτος και διάφορα από αυτά τα κατάσχουν στα σημεία ελέγχου». Προχώρησε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε ακόμη ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι οι «ε/κ αρχές» –όπως αναφέρεται στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας– ελέγχουν τους Ε/Κ οδηγούς ταξί και εάν έχουν βάλει καύσιμα από τα κατεχόμενα τους επιβάλλουν βαριά πρόστιμα. Ο κύριος στόχος αυτής της πολιτικής ενάντια στους πολίτες τους, είπε ο κ. Τατάρ για την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, έχει στόχο την οικονομία του ψευδοκράτους, να συντριβεί η αγορά και οι καταστηματάρχες στα κατεχόμενα.

Μεγάλο πρόβλημα

Τα τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι, παρά τις διαφωνίες πολιτικών και πρατηριούχων, ο Σουτζούογλου έκανε πρόταση να τιμωρούνται όσοι εισέρχονται στα κατεχόμενα με άδειο ντεπόζιτο καυσίμων, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι θέλουν να προμηθευτούν καύσιμα απ’ εκεί. Σύμφωνα με πηγές του «Π», όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού ούτε χθες Κυριακή -μέχρι αργά το απόγευμα- έφτασε νέα ποσότητα καυσίμων για να προμηθευτούν τα πρατήρια του ψευδοκράτους, ενώ, να σημειωθεί πως, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, αρκετά μαγαζιά και περίπτερα δεν δέχονται κάρτες (visa) από κυπριακές τράπεζες.

Έντονες αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο Σουτσούογλου για να δικαιολογήσει την απόφασή του, σε δηλώσεις του στο «Μπαιράκ» ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, απλά παρακάλεσα να δίδεται περιορισμένη ποσότητα στα αυτοκίνητα από τη νότια Κύπρο». Αυτό, είπε, εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό. Η μεγάλη διαφορά στις τιμές μεταξύ «βορρά» και «νότου», ανέφερε, έχει προκαλέσει τη μεγάλη αύξηση στη ζήτηση στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι από αύριο Δευτέρα θα έρθει φορτίο προμήθειας καυσίμων και η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Στο μεταξύ, η πιο πάνω απόφαση έφερε την έντονη αντίδραση ακόμη και του εταίρου του στην «κυβέρνηση», όπως και εταιρειών πώλησης καυσίμων.

Η δήλωση Σουτζιούογλου προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, «υπουργός τουρισμού» και εταίρος στην «κυβέρνηση» Φικρί Ατάογλου είπε ότι «αντί να προβαίνουν σε ενέργειες για να ξεπεραστεί η δυσκολία στην προμήθεια καυσίμων, η προσφυγή σε μεροληπτικές και απαγορευτικές εφαρμογές δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα». Ως «κυβέρνηση», συνέχισε, δεν είναι αποδεκτό να εφαρμόσουν μια τέτοια μεροληπτική και διαχωριστική ρήτρα.

politis.com.cy