Κατεχόμενα: Πόλεμος νεύρων σε εγκλωβισμένους

Εγκλωβισμένοι, Καρπασία, Κατεχόμενα, Περιουσίες, Ψευδοκράτος

Το κατοχικό καθεστώς φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του στο θέμα των εγκλωβισμένων που επανεγκαθίστανται στα κατεχόμενα, κάτι το οποίο, σε πρώτη φάση, δεν αποκλείεται να στοχεύει στην ανακοπή της διαδικασίας επιστροφής έστω και περιορισμένου αριθμού εγκλωβισμένων. Ωστόσο, οι φόβοι επεκτείνονται στο θέμα της αντιμετώπισης των ιδίων των εγκλωβισμένων οι οποίοι παρέμειναν στην Καρπασία με νύχια και με δόντια εδώ και δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των εγκλωβισμένων ή και των παιδιών τους που επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα δεν ξεπερνά τους 50 και μάλιστα οι προοπτικές για μαζική επιστροφή, ακόμη και αν οι συνθήκες επέτρεπαν κάτι τέτοιο, θα ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένες.

Το κατοχικό καθεστώς θέτει προσκόμματα στην παραμονή των εγκλωβισμένων που επέστρεψαν το τελευταίο διάστημα, περιορίζοντας την «άδεια παραμονής» στον ένα μήνα, κάτι το οποίο τους θέτει σε διαρκή διαδικασία αιτήσεων παραμονής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το καθεστώς φέρεται να χρονοτριβεί στην έγκριση των αιτήσεων ή ακόμη και στην έκδοση των καρτών (αντίστοιχο των ταυτοτήτων) που παραχωρούνται ώστε οι εγκλωβισμένοι να ξεχωρίζουν από τους συνηθισμένους επισκέπτες. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα, οι εγκλωβισμένοι είναι μετέωροι, αφού χωρίς αυτά δεν αποκλείεται, ανά πάσα στιγμή, να αποφασιστεί ότι διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», μια εξήγηση που δόθηκε από την άλλη πλευρά, ως προς τον περιορισμό του χρόνου παραμονής στον ένα μήνα, είναι ότι το μέτρο δεν ελήφθη ειδικά για τους εγκλωβισμένους που επανεγκαθίστανται, αλλά αφορά γενικά τους υπηκόους τρίτων χωριών στους οποίους κατατάσσουν και τους Τούρκους.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως μόλις επανεγκατασταθεί οποιοσδήποτε εγκλωβισμένος, του παραχωρείται ποσοστό 50% της χορηγίας που δικαιούται για σκοπούς συντήρησης της οικοδομής του ή ανέγερσης νέας, που συνολικά ανέρχεται στις €15.000.

Όπως εξήγησε ο κ. Φωτίου, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύης Κουκουμά, η δεύτερη δόση της στεγαστικής βοήθειας παραχωρείται έξι μήνες από την εγκατάσταση του εγκλωβισμένου ή της οικογένειάς του. Πάντως, εκφράστηκαν και παράπονα ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις δικαιούχοι στεγαστικής βοήθειας δεν πήραν ακόμη τα χρήματα που δικαιούνται και μάλιστα σε μια περίπτωση οι συνθήκες στέγασης είναι άθλιες.

Η κ. Κουκουμά υπέδειξε, επίσης, πως οι επανεγκατασταθέντες δεν λαμβάνουν χριστουγενιάτικο επίδομα όπως οι υπόλοιποι δικαιούχοι και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα εξεταστεί.

Όσον αφορά στο θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων, όπως ελέχθη αρμοδίως, το κράτος καλύπτει τις κοινωνικές ασφαλίσεις των εγκλωβισμένων ωσάν να ήταν γεωργοί.

Ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κοινοτάρχες των εγκλωβισμένων χωριών είναι το γεγονός ότι καλούνται να πιστοποιήσουν κατά πόσον οι εγκλωβισμένοι διαμένουν στα εγκλωβισμένα χωριά ή αν διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, και αν έχουν όλα τα δικαιώματα και επιδόματα των εγκλωβισμένων. Εκπρόσωπος κοινότητας που ήταν παρών ανέφερε πως κάποτε είναι και πρακτικά αδύνατο να ζητείται από κάποιον εκπρόσωπο κοινότητας, ο οποίος μπορεί να διαμένει και στις ελεύθερες περιοχές, να επιβεβαιώσει γραπτώς κατά πόσο ο οποιοσδήποτε διαμένει όντως στα εγκλωβισμένα χωριά. Υπέδειξε, δε, πως αν ο εκπρόσωπος οποιασδήποτε κοινότητας βεβαιώσει πως κάποιος διαμένει στην Καρπασία αλλά τελικά αυτό δεν συμβαίνει, τότε ο εκπρόσωπος της κοινότητας είναι αντιμέτωπος ποινικού αδικήματος για ψευδή δήλωση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το σχέδιο επανεγκατάστασης αποσκοπεί στην παροχή οικονομικής βοήθειας σε Ελληνοκυπρίους και μέλη της μαρωνιτικής κοινότητας που έχουν εγκατασταθεί με σκοπό τη μόνιμη διαμονή τους σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στην αναζωογόνηση, διατήρηση και ανάπτυξη των κατεχόμενων χωριών.
Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι μονήρη άτομα και συγκροτημένες οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί με σκοπό τη μόνιμη διαμονή στα κατεχόμενα χωριά τους, αφού συμπληρώσουν ένα χρόνο μόνιμης διαμονής μετά την εγκατάστασή τους. Μόνιμη διαμονή σημαίνει τη διαμονή στο κατεχόμενο χωριό τις περισσότερες μέρες της βδομάδας, σε συνεχή βάση.

Περισσότεροι στα μαρωνίτικα χωριά

Όσον αφορά στους Μαρωνίτες, ο αριθμός των εγκλωβισμένων που επέστρεψαν στον Κορμακίτη κυμαίνεται στα 140-150 άτομα, ενώ στο χωριό Καρπάσια ο αριθμός των ατόμων που επανεγκαταστάθηκαν κυμαίνεται στα 20-25 άτομα. Ο αυξημένος αριθμός Μαρωνιτών που επανεγκαταστάθηκαν (σε σχέση με τον αριθμό των εγκλωβισμένων που επέστρεψαν στα χωριά της Καρπασίας) αποδίδεται και στην εγγύτητα των μαρωνίτικων χωριών με τις ελεύθερες περιοχές.

Πάντως, στην περίπτωση των μαρωνίτικων χωριών, η προοπτική επιστροφής μεγαλύτερου αριθμού εγκλωβισμένων φαίνεται πιο εφικτή, δεδομένου ότι σπίτια στα οποία διέμεναν στρατιωτικοί έχουν εγκαταλειφθεί και όλα συγκλίνουν στο ότι θα επιστραφούν στους Μαρωνίτες ιδιοκτήτες τους.

Πηγή: philenews