Κατεχόμενα: Πούλησαν το ένα τρίτο της γης σε ξένους-Φωνές αγροτών

Οι αγρότες στα κατεχόμενα ενοικιάζουν πλέον γη από ξένους

6AAF60FD BD98 461C 9994 5B9A8D9CD0B2

Η εφημερίδα Kıbrıs (23.01.23) γράφει ότι η «ένωση αγροτών» ανέφερε ότι γεωργική γη στα κατεχόμενα πωλείται σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» και σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση «δεν θα μπορούμε να διαφεντεύουμε τα χώματά μας».

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «ένωσης αγροτών», Μεχμέτ Νιζάμ δήλωσε ότι ενώ η γεωργική γη βρίσκεται στα χέρια ντόπιων, αυτή την στιγμή οι παραγωγοί άρχισαν να νοικιάζουν μεγάλο μέρος των εδαφών από εταιρείες ή από πολίτες ξένων χωρών. Σημείωσε ότι το ένα τρίτο της γης πωλήθηκε σε πολίτες τρίτων χωρών και ενοικιάζεται σε παραγωγούς σε δολάρια, ευρώ ή στερλίνες.

Ο Νιζάμ είπε ότι κτίζονται κτίρια σε καλλιεργημένες περιοχές και ότι οι παραγωγοί χάνουν κάθε χρόνο 10-15 στρέμματα και ότι αν δεν τερματιστεί το συντομότερο αυτή η οικοδομική ανάπτυξη, δεν θα μπορούν να βρουν γη να καλλιεργήσουν σε 5-10 χρόνια.

«Το δικαίωμα των εδαφών δίδεται σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Θα έρθουμε στο σημείο να μην μπορούμε να διαφεντεύουμε την χώρα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι γεωργικές εκτάσεις στα κατεχόμενα μετατρέπονται καθημερινά σε μπετόν.

Υποστηρίζοντας ότι πωλείται γη σε πολίτες τρίτων χωρών σε τιμές χαμηλές τιμές, ο Νιζάμ σημείωσε ότι νομίζοντας πως συμβάλλουν στην οικονομία της «ώρας» πουλούν γη προς 3,000 έως 10,000 στερλίνες.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών