Κατεχόμενα: Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πατατοκαλλιεργητές, στις αποθήκες μεγάλες ποσότητες πατατών

potatoes large Γεωργία, Κατεχόμενα, Πατάτες

“Έμειναν οι πατάτες, μπορεί να σταματήσει η παραγωγή” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Κίπρις”, η οποία προβάλλει δηλώσεις του προέδρου της ένωσης παραγωγών πατατών, Ενγκίν Χαλκσεβέν ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι, μειώθηκε η κατανάλωση πατατών στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας του CΟVID-19 και ότι πολλοί παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου έφτασαν στο σημείο να σταματήσουν την παραγωγή.

Ο κ. Χάλκσεβεν είπε ότι λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων και της επιστροφής των φοιτητών στις χώρες τους, η μηνιαία κατανάλωση πατατών μειώθηκε από 1,200 τόνους στους 700 τόνους.

Ανέφερε ακόμα ότι, οι παραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά, και ότι πολλοί παραγωγοί θα μείνουν χρεωμένοι λόγω της ζημιάς που θα πάθουν από το γεγονός ότι τους έμειναν 4-5 χιλιάδες τόνοι πατάτες και δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδά τους.

Είπε ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων τους έμειναν και οι πατάτες που θα πουλούσαν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, προσθέτοντας ότι υπάρχει υπερπαραγωγή πατατών και στις ελεύθερες περιοχές και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτηση πατατών από τους Ελληνοκύπριους όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Είπε ότι η τιμή πώλησης των πατατών έπεσε κάτω από τις 2,35 ΤΛ (30 λεπτά του ευρώ) που είναι η τιμή κόστους του παραγωγού και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί ήρθαν σε σημείο να σταματήσουν την παραγωγή λόγω της μεγάλης ζημιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ