Κατεχόμενα: “Αδειοδότηση” σκοπευτηρίου για προσέλκυση τουριστών

σκοπευτήριο Κατεχόμενα, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά από την Μάλτα, την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής μας, στο παιχνίδι των σκοπευτηρίων μπήκαν και τα κατεχόμενα.

Το παράνομο καθεστώς, εκμεταλλεύτηκε τους περιορισμούς που θέτει η υφιστάμενη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και προχώρησε στην «αδειοδότηση» σκοπευτηρίου για αθλητικά πιστόλια και τυφέκια σκόπευσης, σε περιοχή στο κατεχόμενο Κιόνελι.

Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων τουριστών-σκοπευτών, που αναζητούν κατά τους χειμερινούς μήνες «ζεστούς» προορισμούς για να προπονηθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο REPORTER και στο παρελθόν, πρόκειται για σημαντικά έσοδα, καθώς πρόκειται για ποιοτικό χειμερινό τουρισμό.

Σήμερα τη Βουλή
Στο μεταξύ, η αλλαγή της νομοθεσίας που θα επιτρέψει τη δημιουργία ιδιωτικών σκοπευτηρίων και θα διευρύνει την γκάμα των αθλητικών όπλων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τίθεται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

«Ο περί ιδρύσεως σκοπευτηρίων και άσκησης αθλημάτων σκοποβολής νόμος του 2018», ρυθμίζει με τα πιο αυστηρά πρότυπα της ΕΕ τη λειτουργία σύγχρονων σκοπευτηρίων, τα οποία θα τηρούν και τα πιο αυστηρά κριτήρια ασφάλειας.

Διεθνές ενδιαφέρον
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η μεγαλύτερη Διεθνής Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής, ο πρόεδρος της οποίας απέστειλε από τον Δεκέμβριο του 2018 επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, ενημερώνοντας τον για την πρόθεσή του να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος για σκοπούς προπόνησης αθλητών από διάφορες χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή του Ρώσου πρόεδρου Vitaly Kryuchin, που εξασφάλισε και έφερε στο φως ο REPORTER, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό λεπτομέρειες όσον αφορά τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τα σκοπευτήρια, καθώς και για τις προοπτικές που δημιουργούνται για συνεργασία της Συνομοσπονδίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Vitaly Kryuchin, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην επιστολή του ότι για τον ίδιο και την Διεθνή Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής, «η Κύπρος αποτελεί ιδανικό μέρος για τους αθλητές από τη βόρεια, την Κεντρική Ευρώπη, τη Ρωσία και άλλες χώρες για να προπονούνται κατά τη χειμερινή περίοδο».

Όπως εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, με αυτό τον τρόπο θα τους δοθεί η ευκαιρία για επέκταση της αγωνιστικής περιόδου στην Ευρώπη για όλη τη χρονιά.

«Δημιουργώντας μια βάση για το άθλημά μας στην Κύπρο, παρουσιάζεται μια στρατηγική ευκαιρία για την Συνομοσπονδία μας, αφενός να προωθηθεί το άθλημα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αφετέρου να προωθηθεί η Κύπρος ως αθλητικός τουριστικός προορισμός».

Πηγή: REPORTER